Ρευστοποιούν τα κέρδη τους οι βραχυχρόνιοι στο Χ.Α.

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 11:14
UPD:11:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ

Διορθωτικές τάσεις αναπτύσσονται σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να αποκομίζουν μέρος των κερδών του προηγούμενου διημέρου.

Αν και η εγχώρια αγορά ξεκίνησε με οριακά κέρδη, προσπαθώντας να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων το οποίο και κατέκτησε μετά από την εκρηκτική άνοδο του 6,9% μέσα σε δύο συνεδριάσεις, οι βραχυχρόνιοι θέλησαν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών τους.

Έτσι στις 11:01 ο Γενικός Δείκτης κινείται με απώλειες 0,70% στις 1.294,17 μονάδες, με τον τζίρο στο πρώτο μισάωρο να φτάνει τα 13 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,63 εκατ. ευρώ να έχουν διακινηθεί μέσω πακέτων σε ΟΤΕ, Jumbo και Πειραιώς.

Ήταν άλλωστε αναμενόμενο η σημερινή συνεδρίαση να μετατρέπεται σε «αναγνωριστική πτήση» των επενδυτών για το επόμενο βήμα. Μπορεί σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, να δρομολογείται σιγά σιγά κάποια λύση, ωστόσο υπάρχουν θέματα που ακόμη «το νερό δεν έχει μπει στο αυλάκι», ώστε να τιμολογηθούν θετικά οι εξελίξεις στο ταμπλό.

Η αγορά αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της BlackRock να καθυστερεί, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι η χώρα μπαίνει σταδιακά στην τελική ευθεία των επερχόμενων αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών.

Πάντως, η αίσθηση των εγχώριων αναλυτών είναι θετική. Το χθεσινό κλείσιμο πάνω από τις 1.300 μονάδες, η  αποκλιμάκωση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων σε χαμηλά τετραετίας και οι προσδοκίες για την ανάπτυξη φέτος, μπορούν να προσελκύσουν νέα κεφάλαια στην ελληνική κεφαλαιαγορά, τροφοδοτώντας την πορεία υψηλότερα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θέτουν ως προϋπόθεση να αποτυπωθούν αυτές οι εξελίξεις στο ταμπλό να μην υπάρξει κάποιο «πολιτικό ατύχημα» στις προσεχείς εκλογές.

Στο ταμπλό, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και οι τράπεζες (εκτός Πειραιώς) κινούνται με αρνητικό πρόσημο, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος των κερδών του διημέρου. Αντίρροπες δυνάμεις ασκούν η Μυτιληναίος (+0,73%), Πειραιώς (+1%) και ΤΕΝΕΓΡ (+0,46%).
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα