Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τα εταιρικά κέρδη και την "περιπέτεια" της Credit Suisse να επιδρούν αρνητικά στις προσδοκίες των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,46% στις 6.799 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,39% στις 9.662 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,40% στις 4.397 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 12 υποχώρησαν, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ξένα ΜΜΕ για το νέο ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο που καταγράφηκε σήμερα.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 337,28 μονάδες. Ωστόσο, αν και ο δείκτης βρίσκεται κοντά στα υψηλά 6ετίας, η πλειονότητα των μετοχών που τον συνθέτουν κινούνται κατά 13% χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και η Credit Suisse, η οποία υποχώρησε κατά 2,6%, ενώ έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών εισαγγελικών αρχών για το ρόλο της στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που έχουν εντοπιστεί.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η πρόσφατη άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών παγκοσμίως οδηγεί μεγάλο μέρος των επενδυτών στο να αποκομίσουν τα κέρδη τους. Ενδεικτικό της ανόδου είναι ότι η αξία των μετοχών παγκοσμίως από την αρχή του μήνα έχει αυξηθεί κατά 2,1 τρισ. δολάρια.
Στο ταμπλό η λιανεμπορική αλυσίδα Jeronimo Martins υποχώρησε κατά 6,2%, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε απογοήτευσαν τους αναλυτές.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 0,7% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξησή του κατά 1,9%.
Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει, μεταξύ άλλων, πως η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 2,4% - τη μεγαλύτερη από το 2007.