Ξανά στις 1.300 μονάδες το Χ.Α.

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 15:09
UPD:15:12
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Σταθερά σε υψηλό τέμπο κινείται η εγχώρια αγορά, με τους επενδυτές να υποδέχονται με τον καλύτερο τρόπο τη συμφωνία μείωσης του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom.

Ειδικότερα, στις 15:04 ο Γενικός Δείκτης κινείται με κέρδη 3,35% στις 1.304,24 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 95 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μόλις 1 μονάδα από τις 1.305 μονάδες, το υψηλό 30 μηνών που είχε πετύχει στις 10 Ιανουαρίου, στα οποία επανήλθε μόλις μετά από δύο συνεδριάσεις ισχυρής ανόδου.

Ενδεικτική ανάλυση της βαρύτητας που έχει το ενεργειακό κόστος στο ταμπλό του ΧΑ δίνει η Beta Securities, η οποία στο πρωινό της σχόλιο αναφέρει ότι λόγω της συμφωνίας  στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος, λόγω της μείωσης του κόστους ενέργειας, ενώ θετική είναι η συμφωνία και για τον όμιλο Βιοχάλκο και τις θυγατρικές του. Παράλληλα, η Beta βλέπει και επιτάχυνση των διαδικασιών της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Ειδικότερα, για τον Μυτιληναίο η Beta υπολογίζει όφελος 13 εκατ. ευρώ στα EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση, και έκτακτο όφελος επιπλέον 20 εκατ. ευρώ από την αναδρομική ισχύ της συμφωνίας. Για την ΔΕΗ το όφελος στα EBITDA εκτιμάται στα 70 εκατ. ευρώ, και το έκτακτο όφελος 120-140 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε η προγραμματισμένη η κρίσιμη συνάντηση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος με τους εκπροσώπους της Τρόικα για το επίμαχο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

Εάν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή από την Τρόικα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, στις 5 Μαρτίου, θα ανακοινωθεί και επίσημα την έκθεση της BlackRock, η οποία θα καταδείξει ότι οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα είναι περί τα 4,5-5,5 δισ. ευρώ, ύψος που μπορεί να καλυφθεί χωρίς να επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας.

Στο ταμπλό εξαιρετική είναι η συμπεριφορά του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ με κέρδη 5,2% αντίστοιχα, ακολουθούν η Μυτιληναίος, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ και η Jumbo, ενώ στον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής με κέρδη 6,1%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα