Περισσότερα από 450.000 άτομα, που αντιστοιχούν στο 6,5% του ενεργού πληθυσμού (ηλικίες 18-64 ετών) ήταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2012, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
Την έρευνα, με θέμα «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;», παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση ο κ. Σταύρος Ιωαννίδης, καθηγητής στο Πάντειο και υπεύθυνος έρευνας παρατηρητηρίου επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ, το ανωτέρω ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 8% που είχε καταγραφεί το 2011 για την επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων. Η πτώση συνδέεται με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς η ύφεση συρρικνώνει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θεωρούνται βιώσιμες.
Έτσι, ενώ το 2011 η Ελλάδα κατατασσόταν στην 4η υψηλότερη θέση ανάμεσα στις χώρες καινοτομίας, το 2012 βρίσκεται στη 12η θέση. Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα του 2013 καταγράφουν μια περαιτέρω πτώση του δείκτη στο 5,5%. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2013 ήταν περίπου 380.000 άτομα ή 70.000 λιγότερα σε σχέση με το 2012.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας, μετά την έναρξη της κρίσης, η επιχειρηματικότητα ανάγκης σημείωσε αύξηση καθώς τρεις στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν πως στράφηκαν στον επιχειρηματικό στίβο από ανάγκη.
Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν εύκολα τον προσανατολισμό τους, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές, ενώ ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, επεσήμανε ως ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο για την ελληνική επιχειρηματικότητα τον φόβο της αποτυχίας.
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Την έρευνα, με θέμα «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;», παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο κ. Σταύρος Ιωαννίδης (δεξιά).
Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GEM (Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας), στο οποίο συμμετέχουν 69 χώρες. Είχε δείγμα 2.000 ατόμων.
Οι νέοι στρέφονται στο επιχειρείν
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το ένα τρίτο (36,32%) των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων προέρχονται από το ηλικιακό κλιμάκιο 25- 34 ετών. Πρόκειται για θετικό γεγονός, καθώς μπορεί να υποτεθεί ότι οι νεότερες ηλικίες φέρνουν μαζί τους στον επιχειρηματικό στίβο νέες ιδέες και διάθεση πειραματισμού.
Αναφορικά με τον δείκτη καθιερωμένης επιχειρηματικότητας, η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των χωρών καινοτομίας (12,3%). Ωστόσο, είναι σαφώς χαμηλότερο το ποσοστό σε σχέση με το 2011 (15,8%).
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι ενώ το 2012 ήταν το χειρότερο έτος ύφεσης για την Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία, η δομή της ελληνικής οικονομίας ως βασιζόμενης στη μικρή επιχείρηση δεν μεταβάλλεται. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η κυριαρχία των μικρών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία φαίνεται ότι υποχωρεί μόλις οριακά. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει οικονομία μικροεπιχειρηματιών, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Προς την ίδια κατεύθυνση, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες καινοτομίας στη συνολική επιχειρηματικότητα.
Οι αντιλήψεις στη χώρα σχετικά με την ύπαρξη επιχειρηματικών ευκαιριών εντός του επόμενου εξαμήνου καταγράφουν με ποσοστό 12,9% μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως για το 2012. Η επίπτωση της μακροχρόνιας ύφεσης της ελληνικής οικονομίας στον σχετικό δείκτη είναι αναμενόμενη. Ωστόσο, σε σχέση με την περίοδο 2008-2011 παρατηρείται μια σαφής αντιστροφή της πτωτικής τάσης (πχ το 2011 ήταν 10,9%).
Φαίνεται λοιπόν ότι καταγράφεται μια τάση ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς περισσότερα άτομα από ό,τι στο παρελθόν διαπιστώνουν ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες γύρω τους, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ. Επίσης, το 64,4% του δείγματος απαντά ότι η επιχειρηματικότητα είναι καλή επιλογή σταδιοδρομίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν μόνο 61%. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η αύξηση αυτή υποδηλώνει μια θετικότερη εκτίμηση για τις προοπτικές βιωσιμότητας νέων εγχειρημάτων σε σύγκριση με το παρελθόν, άρα ενδεχομένως υποδηλώνει και την προσδοκία ότι οι προοπτικές της οικονομίας αναμένεται να βελτιωθούν.