StarHub Ltd. : 271 εκατ. δολ. από την πώληση μετοχών

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2004 09:33

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 457,7 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης (271 εκατ. δολ. ΗΠΑ), από τη δημόσια εγγραφή της, άντλησε η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σιγκαπούρης, StarHub Ltd., μετά την πώληση των μετοχών της στη χαμηλότερη τιμή που προσεφέρθη στους επενδυτές.

Οι υπάρχοντες μέτοχοι της εταιρείας, πούλησαν 481,8 εκατ. μετοχές προς 95 σεντς δολ. Σιγκαπούρης η μία, κατά τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών μέσα σε ένα έτος, σύμφωνα με τραπεζίτες, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η εταιρεία προσέφερε τις μετοχές από 95 σεντς δολ. Σιγκαπούρης έως 1,15 δολ. η μία.

Η πώληση των μετοχών της StarHub έγινε μία ημέρα μετά από την μείωση της τιμής διάθεσης της μετοχής της Hutchison Telecommunications International Ltd., του δισεκατομμυριούχου, Li Ka- shing, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, σε οκτώ αγορές, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές.

Η εταιρεία δεν θα βγάλει χρήματα από αυτήν την πώληση, η οποία θα επιτρέψει στους επενδυτές, όπως στην BT Group Plc, τη Nippon Telegraph & Telephone Corp., τη Singapore Press Holdings Ltd. και την κρατική MediaCorp Pte, να μειώσουν τα μερίδιά τους σε αυτήν. Ο μεγαλύτερος επενδυτής, η κρατική Singapore Technologies Telemedia, δεν πρόκειται να διαθέσει ποσοστό από το μερίδιο 49,8% που κατέχει.

«Θα είναι πιο δύσκολο για την εταιρεία να εμφανίσει συνεχή ανάπτυξη, καθώς η αγορά της Σιγκαπούρης δεν είναι τόσο ώριμη», ανέφερε ο Chan Hock Fai, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές με την APS Asset Management στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Εάν είσαι επενδυτής και κοιτάς την ανάπτυξη, δεν ξέρω το κατά πόσο ελκυστική είναι αυτή η συμφωνία».

Περισσότερο από το ήμισυ των πωλήσεων της StarHub προέρχεται από τις δραστηριότητές της στον κλάδο της ασύρματης τηλεφωνίας, όπου στη Σιγκαπούρη περίπου το 90% των ανθρώπων κατέχει κινητό τηλέφωνο. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην αγορά διαχείρισης καλωδιακής τηλεόρασης και στην αντίστοιχη ταχείας πρόσβασης στο Internet, το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε ζημίες 45,5 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης.

Συνολικά οι συνδρομητές της στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, μέχρι τις 30 Ιουνίου, ήταν 1,03 εκατ. άνθρωποι, οι χρήστες της καλωδιακής τηλεόρασης 383.000 και οι συνδρομητές του Internet 180.000 άνθρωποι.

Οι μετοχές της Singapore Telecommunications παρέμεναν αμετάβλητες στα 2,39 δολ. Σιγκαπούρης η μία, στις 11:15' π.μ. τοπική ώρα, τη στιγμή που οι μετοχές της MobileOne παρέμεναν αμετάβλητες στο 1,56 δολ. Σιγκαπούρης η μία.

Σύμβουλοι της έκδοσης, είναι η UBS AG και η Credit Suisse First Boston, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα πώλησης 15% περισσότερων μετοχών ή 62,17 εκατ. μετοχών της StarHub. Οι μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 13 Οκτωβρίου.

Η πώληση είναι η μεγαλύτερη από τον Μάϊο του 2003, όταν η Singapore Telecommunications πούλησε μετοχές αξίας 684 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης της εταιρείας της στον χώρο των ταχυδρομείων, Singapore Post Ltd.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα