Chiron: Σταματά φέτος την πώληση εμβολίων γρίπης στις ΗΠΑ

Μετά το κλείσιμο εργοστασίου της στο Λίβερπουλ, επειδή δεν τηρούσε τις προδιαγραφές
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2004 10:00

ΔΕΝ θα πουλήσει εμβόλια γρίπης στις ΗΠΑ η Chiron Corp. φέτος, καθώς οι αρχές στη Βρετανία, έκλεισαν ένα εργοστάσιό της, εξωθώντας την κυβέρνηση να ζητήσει από τους υγιείς Αμερικανούς να αναβάλλουν το εμβολιασμό τους, προκειμένου να συντηρήσουν τα αποθέματα. Οι μετοχές της Chiron, υποχωρούσαν σε ποσοστό της τάξης του 16%.

Η αρμόδια υγιεινομική υπηρεσία ελέγχου και πρόληψης ασθενειών στις ΗΠΑ, η οποία έχει θέσει στόχο τον εμβολιασμό 100 εκατ. Αμερικανών φέτος, βασιζόταν στην παραγωγή της Chiron, που εδρεύει στη Καλιφόρνια, κατά περίπου στο ήμισυ των προμηθειών σε εμβόλια.

Οι ΗΠΑ, εμφάνισαν για πρώτη φορά έλλειψη εμβολίων πέρυσι, όταν η γρίπη, που συνήθως εμφανίζεται από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του έτους.

«Τουλάχιστον 30 εκατ. άνθρωποι οι οποίοι εμβολιάστηκαν πέρυσι κατά της γρίπης δεν θα έχουν την ίδια ευκαιρία φέτος», ανέφερε ο Ray Strikas, υποδιευθυντής του ανοσοποιητικού τμήματος ενηλίκων της CDC, σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν, ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στο Λίβερπουλ, το μόνο που έχει την άδεια παραγωγής του Fluvirin για τις ΗΠΑ, δεν λειτουργεί εντός των προδιαγραφών και ανακάλεσαν την άδειά του για τρεις μήνες, σύμφωνα με δήλωση του Howard Pien, επικεφαλής της εταιρείας, προς τους επενδυτές.

Η απόφαση, ήρθε σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, μετά την ανακοίνωση της δεύτερης σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανίας εμβολίων κατά της γρίπης, στον κόσμο, ότι θα καταστρέψει τέσσερα εκατ. εμβόλια, επειδή ήταν χαλασμένα.

Συνολικά 56 εκατ. εμβόλια γρίπης θα διατεθούν φέτος στις ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 54 εκατ. θα παράγει η Sanofi-Aventis SA, η μεγαλύτερη προμηθεύτρια των ΗΠΑ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Σημειώνεται, ότι, η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρόπους παραγωγής εμβολίων κατά της γρίπης για την τρέχουσα περίοδο.

Η Chiron αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τα κέρδη που θα εμφανίσει το 2004, από 35 έως 45 σεντς ανά μετοχή, στο 1,50 έως 1,60 δολάρια. Τα κέρδη της ανά μετοχή το 2003 ήταν 1,19 δολ. Το εμβόλιο Fluvirin, έκανε πέρυσι πωλήσεις ύψους 219 εκατ. δολ. σε σύνολο 1,66 δισ. δολαρίων που πραγματοποίησε η Chiron.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα