Πτωτικές τάσεις στη Σοφοκλέους

Πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2004 11:11
UPD:11:13

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφει κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, ο οποίος αυτή την ώρα (11:10) βρίσκεται στις 2.371,53 μονάδες μειωμένος κατά 0,59%.

Ο τζίρος έχει διαμορφωθεί στα 5,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πακέτα.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια 28 σημειώνουν άνοδο, 66 υποχωρούν και 49 παραμένουν σταθερές.

Τον υψηλότερο τζίρο σημειώνουν οι μετοχές: Alpha Bank, Εθνική, ΟΠΑΠ, Ιντραλότ, ΔΕΗ, Πειραιώς και Cosmote.

Η μετοχή του ΟΤΕ σημειώνει σημαντική πτώση κατά 1,08%. Η διοίκηση του Οργανισμού κάλεσε την ομοσπονδία των εργαζομένων ΟΜΕ – ΟΤΕ σε νέα συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του προσωπικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/06/966476.htm .

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Π. Βουρλούμης σε επιστολή του προς όλους τους εργαζομένους η οποία διενεμήθη εσωτερικά επαναλαμβάνει τις απόψεις του για την ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας του ΟΤΕ, μέσω της μείωσης των υπαλλήλων και προσθέτει ότι υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της εταιρείας αν η τάση μείωσης της κερδοφορίας δεν αντιστραφεί.

Αντιθέτως, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο κατά 0,20%. Όπως έγινε γνωστό χθες, η έκδοση ομολόγων Tier από την τράπεζα θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα αφορά τίτλους σε δολάρια και το μικρότερο τίτλους σε ευρώ. Στο τέλος της εβδομάδας αρχίζουν οι σχετικές παρουσιάσεις σε επενδυτές σε Ευρώπη και Ασία και η εκτίμηση είναι ότι η έκδοση θα είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι της έκδοσης, δεκαετούς διάρκειας, μέσω της οποίας η Εθνική θα ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια, είναι η BNP Paribas η Citigroup η JP Morgan και η NBGI.

O τίτλος της EFG Eurobank Ergasias παραμένει αμετάβλητος στα 19,24 ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας συνεχίζει τις επαφές με θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, η οποία υπερβαίνει σήμερα το 18%. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βύρων Μπαλλής βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, θεσμικών επενδυτών και αναλυτών http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/06/966373.htm .

Σχόλια αναλυτών

«Οι τάσεις συσσώρευσης που σημειώθηκαν χθες είναι πιθανό να συνεχιστούν και σήµερα, καθώς η συνεχιζόµενη άνοδος της τιµής του πετρελαίου δηµιουργεί αρνητικό κλίµα στις διεθνείς αγορές και επηρεάζει και τις ελληνικές µετοχές», αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο η Aspis Bank.

Η Artion Χρηματιστηριακή επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση κινήθηκαν καλύτερα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση χθες. Ο γενικός δείκτης κέρδισε σχεδόν 0,1% με τις μεγάλες τράπεζες να υποχωρούν. Κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να σηματοδοτεί βελτιωμένη απόδοση από το παρελθόν. Όμως παραμένουμε επιφυλακτικοί λόγω της κατευθυνόμενης από τη ρευστότητα αγοράς».

Σύμφωνα με την Praxis Χρηματιστηριακή, «η κόπωση της αγοράς σε συνδυασμό με τη νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου ενδέχεται να οδηγήσουν σε κινήσεις αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών κατά τη σημερινή συνεδρίαση».

«Η ψυχολογία των επενδυτών παραµένει θετική», σύμφωνα με τη Marfin. Ωστόσο, όπως εκτιμά, «δεν µπορεί να αποκλειστεί µερική αποκοµιδή κερδών σε κάποιες µετοχές οι οποίες υπεραπόδοσαν κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας. Η πορεία των ευρωπαϊκών µετοχών παραµένει ο κύριος εξωγενής παράγοντας επηρεασµού του δείκτη, κυρίως µετά τη νέα άνοδο στην τιµή του πετρελαίου».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα