Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το Χ.Α.

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 14:06
UPD:14:10
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκεται η εγχώρια κεφαλαιαγορά, στη σκιά της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, η οποία και θα αναδείξει στο πραγματικό τους μέγεθος τις διαφωνίες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των σχεδίων για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, στις 13:58, ο γενικός δείκτης κινείτο με απώλειες 1,50% στις 1.231,20 μονάδες, με τον όγκο μόλις να ξεπερνά τα 10 εκατ. τεμάχια μετά από τρεισήμισι ώρες συνεδρίασης.

Όπως όλα δείχνουν, η τρέχουσα διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ίδια την τρόικα. Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της τριμερούς επιτροπής των δανειστών για τα μέτρα που θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας, ενώ η τρόικα θα επιχειρήσει να «λάβει» όσο το δυνατό περισσότερες δεσμεύσεις από την Ελλάδα, δεδομένου ότι διαπραγματευτικά έχει αποδυναμωθεί μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εν μέσω αυτής της «μάχης», η εγχώριοι επενδυτές μόνο εμπιστοσύνη δεν μπορούν να έχουν. Ακόμη και εάν η Ελλάδα πετύχει καλύτερους όρους στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η συντήρηση της αβεβαιότητας και ο πολιτικός κίνδυνος ενόψει των ευρωεκλογών δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλες long θέσεις. Άλλωστε το κλίμα είναι ασαφές και σε επίπεδο δημοσιονομικής προόδου και σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Έτσι επιλέγουν την προσεκτική αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων, ώστε να πρετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.

Στο ταμπλό αρνητικοί πρωταγωνιστές σήμερα η Ιντρακάτ, η οποία υποχωρεί κατά 4,18%, ο ΟΤΕ με απώλειες 2,28%, η ΕΤΕ με πτώση 2% και η Πειραιώς με πτώση 1,55%. Αντίθετα, η Eurobank δείχνει ότι αναμένει σύντομα το νομοσχέδιο που θα της ανοίξει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση της, κινούμενη με κέρδη 2,60%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η κίνηση της Ιντραλότ, η οποία με όγκο 100 χιλ. τεμαχίων κινείται με κέρδη 0,48%.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα