Αυστραλία: 63.500 νέες θέσεις εργασίας, στο 5,6% η ανεργία

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2004 07:50

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ αριθμό θέσεων εργασίας, σχεδόν από τον Ιανουάριο του 2003, δημιούργησε η οικονομία της Αυστραλίας, μειώνοντας την ανεργία στο 5,6%, μετά τις προσλήψεις που έγιναν από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Jetstar, της Qantas Airways Ltd. Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο Αυστραλίας και πτωτικά τα ομόλογα.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 63.500 θέσεις τον Σεπτέμβριο, μετά από απώλεια 8.600 θέσεων εργασίας τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Σύδνεϋ. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε από το 5,7%, πλησιάζοντας στα χαμηλότερα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί στις 23 Μαΐου και στο 5,5%.

Η δημιουργία περισσοτέρων από τις διπλάσιες νέες θέσεις εργασίας, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, θα ευνοήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές. Η απασχόληση και τα βασικά επιτόκια δανεισμού αποτελούν βασικά θέματα για τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, John Howard, ο οποίος επιδιώκει την εκλογή του για τέταρτη φορά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το Σαββατοκύριακο.

«Αυτά είναι καλά νέα για την κυβέρνηση, λίγο πριν από τις εκλογές», ανέφερε ο Tom Kenny, οικονομολόγος της Nomura Australia Ltd., στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Ο Howard θα χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να πείσει τον κόσμο ότι η κυβέρνησή του διαχειρίζεται πολύ καλά τα οικονομικά της χώρας».

Από τη στιγμή που ο Howard, 65 ετών, ανέλαβε την εξουσία το 1996, περίπου 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί και ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε από το 8,2%.

Το δολάριο της Αυστραλίας κινήθηκε ανοδικά, σε αντίθεση με κρατικά ομόλογα, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Το εθνικό νόμισμα αυξήθηκε στα 72,40 σεντς δολ. των ΗΠΑ στις 12:26' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, από 72,19 σεντς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα