Έρευνα της Stat Bank για την αγορά πετρελαιοειδών

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2004 14:25
UPD:14:32

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 14,7% ως 19% καταγράφονται στις λιανικές τιμές διαφορετικών πετρελαιοειδών προϊόντων από την αρχή του έτους ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2004. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Stat Bank http://www.presspoint.gr/release.asp?id=52002 , σύμφωνα με την οποία:

Η μέση λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης σούπερ αυξήθηκε στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2004 με έναν ρυθμό 14,7%. Η αντίστοιχη αύξηση στην τιμή πώλησης του προϊόντος από τα διυλιστήρια προς τις εταιρίες ήταν της τάξεως του 19%.

Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Stat Bank, η μέση λιανική τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 16,4% όταν η αντίστοιχη μέση αύξηση από τα διυλιστήρια ήταν της τάξεως του 20%.

Αντιστοίχως, η μέση τιμή του ντίζελ κίνησης αυξήθηκε κατά 19% όταν τα διυλιστήρια πέρασαν στις τιμές τους μια μέση αύξηση 27%.

Σε ό,τι αφορά το ντίζελ θέρμανσης στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου η μέση λιανική τιμή σημείωνε αύξηση 16%, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο προσεχές διάστημα (και σε σύγκριση πάντα με την αρχή του έτους) θα υπερβεί ακόμη και το 30%.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Stat Bank, οι διαφοροποιήσεις των αυξήσεων μεταξύ διυλιστηρίων, εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός των εμπορικών εταιρειών κατόρθωσε να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους, με προφανή στόχο τη διατήρηση των λιανικών τιμών σε όσο το δυνατόν πιο υποφερτά επίπεδα για τον καταναλωτή.

Πάντως, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι σοβαρές αυξήσεις στις λιανικές τιμές των καυσίμων επηρεάζουν ήδη τη ζήτηση στην αγορά η οποία ενώ το 2003 κινούνταν με πολύ υψηλό ρυθμό αύξησης, το τρέχον έτος δείχνει στο σύνολό της στασιμότητα. Οι μεγάλες αυξήσεις στις λιανικές τιμές καυσίμων και η καθίζηση της αγοράς του ντίζελ θέρμανσης ήταν οι βασικοί λόγοι που κράτησαν στάσιμη την αγορά εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου 2004 η συνολική αγορά βενζινών και ντίζελ θέρμανσης και κίνησης παρέμεινε σταθερή στο επίπεδο των 4,9 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, όσο δηλαδή και το αντίστοιχο διάστημα του 2003. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το 2003 η εγχώρια αγορά βενζινών και ντίζελ είχε εμφανίσει το 2003 αύξηση 9,6% σε σχέση με το 2002, αντιθέτως το πρώτο πεντάμηνο του 2004 παρέμεινε στάσιμη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα