Με τη βοήθεια των μάκρο η άνοδος της Wall

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 00:11
UPD:00:15
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Φωτογραφία αρχείου.

Στα κέρδη επέστρεψαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με την ανακοίνωση για την πτώση στις νέες αιτήσεις ανεργίας να επιδρά θετικά στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε από την Τετάρτη, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,58% στις 16.133 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 4.268 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,62% στις 1.840 μονάδες.

Πάντως, στη σημερινή άνοδο δεν ακολούθησε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε κατά  3,6%, ενώ ο κλάδος των υλικών κέρδισε 2,9%.

Έντονη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στη μετοχή της Facebook, στην οποία "άλλαξαν" χέρια 128,6 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κλείνει στο +2,3%. Σήμερα ανακοινώθηκε η εξαγορά της εφαρμογής WhatsApp έναντι 19 δισ. δολαρίων, συμφωνία που προκάλεσε αίσθηση στις τάξεις των επανδυτών, κυρίως λόγω του υψηλού τιμήματος.

Άλμα 8,4% σημείωσε η μετοχή της Tesla, στηρίζοντας το δείκτη Nasdaq, καθώς ανακοίνωσε ότι οι ζημίες του δ' 3μηνου 2013 περιορίστηκαν στα 16,3 εκατ. δολάρια, από 89,9 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve κατά την τελευταία σύσκεψη του Ιανουαρίου, εμφανίστηκαν διχασμένα, καθώς υπήρξαν ενστάσεις σχετικά με τις προοπτικές των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, τον πληθωρισμό και την κατάσταση της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου η περίληψη των συνομιλιών αποκαλύπτει ότι ορισμένα μέλη εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της ανάγκης αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σχετικά σύντομα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση σημείωσε ο αριθμός των νέων αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ, κατά 3 χιλ. αιτήσεις στις 336 χιλ., την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, αυξήθηκε κατά 1.750 αιτήσεις στις 338.500.

Αύξηση 0,1% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, εξαιτίας της αύξησης στις τιμές θέρμανσης και ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,6%, οι τιμές ρεύματος κατά 1,8% και οι τιμές φυσικού αερίου κατά 3,6%.

Κατά +0,3% αυξήθηκε ο δείκτης των δεικτών στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, καταδεικνυοντας η αμερικανική οικονομία αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω το αʼ 6μηνο του 2014, καθώς η ανάπτυξη είναι ανθεκτική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα