Νέο ιστορικό ρεκόρ οι τιμές πετρελαίου

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2004 16:52
UPD:16:56

Στα 52,6 δολάρια το βαρέλι αναρριχήθηκε στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Νέο ρεκόρ κατέγραψε και η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο φθάνοντας μέχρι τα 48,8 δολάρια το βαρέλι.

Η περαιτέρω άνοδος των τιμών αποδίδεται στις ανησυχίες για το ότι η προσφορά καυσίμων θέρμανσης θα αποδειχθεί ανεπαρκής κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

«Εάν έχουμε κρύο χειμώνα θα δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές», εκτιμά ο επικεφαλής για τη χάραξη στρατηγικής της Goldman Sachs & Co. στις αγορές εμπορευμάτων Στιβ Στρόνγκιν. «Εχουμε μία στις δύο πιθανότητες να δούμε τα 60 δολάρια το βαρέλι», πρόσθεσε.

Η μείωση των αμερικανικών διαθέσιμων αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ - κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, την εβδομάδα που έληξε την 1η Οκτωβρίου - έδειξε ότι τα επίπεδά τους είναι πλέον 6% χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Το πέρασμα του τυφώνα Ιβάν διέκοψε τη λειτουργία των διυλιστηρίων στις αμερικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού, τα οποία την περασμένη εβδομάδα εξακολουθήσουν να λειτουργούν στο 89% μόνον της παραγωγικής δυναμικότητάς τους.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος ερευνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Ρόμπινσον προειδοποίησε σήμερα ότι η «σφικτή» προσφορά πετρελαίου ενδέχεται να καταστήσει την παγκόσμια οικονομία ευάλωτη για πολλά χρόνια.

Ο Ρόμπινσον είπε ότι η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου σημαίνει ότι η πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού για ρυθμό ανάπτυξης 4,3% της παγκόσμια οικονομίας το 2005, που δημοσιοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, έχει ήδη ξεπεραστεί από τα γεγονότα, και πιθανότατα θα αναθεωρείτο προς τα κάτω, γύρω στο 4%, εάν γινόταν σήμερα ο υπολογισμός.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα