Την ανάγκη να κοινοποιούν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιόπιστα δημοσιονομικά στοιχεία στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΕΚΤ, η οποία, ειδικά σήμερα, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Τρισέ τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητος ένας ομογενοποιημένος, και κοινος για όλες τις χώρες, τρόπος εκτίμησης των εσόδων και των δαπανών, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες που αφορούν στη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων δεν θα πρέπει να συνδέονται με εκλογικούς κύκλους, κάτι που, όπως πρόσθεσε, είχε θέσει και το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας στη Χάγη.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Τρισέ είπε ότι, με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία, δεν μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση για την ένταξη στην ευρωζώνη, ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, η απόφαση αυτή ήταν ορθή και νόμιμη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αμφιβολίες. Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Εurostat την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα θα συμβάλει στην περαιτέρω αποσαφήνιση της κατάστασης.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδήμος, συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, καθώς όπως είπε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, δεν μπορούν να υπάρξουν αμφιβολίες για την εκπλήρωση από την Ελλάδα των κριτηρίων για ένταξη στο ευρώ, ενώ σημείωσε πως η Εurostat συνεχίζει την έρευνά της.
Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε επίσης ότι τα βασικά στοιχεία που εξηγούν την πρόσφατη αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, είναι οι συμπληρωματικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες από την Ελλάδα για τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και η τροποποίηση της μεθοδολογίας στην εγγραφή των αμυντικών δαπανών.
Όπως διευκρίνισε, με τη νέα μεθοδολογία η εγγραφή γίνεται πλέον με βάση τη στιγμή της πληρωμής των εξοπλισμών και όχι με βάση την ημερομηνία της παράδοσης, όπως στο παρελθόν. Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είχε κατά το παρελθόν εκτιμήσει το ελληνικό δημόσιο έλλειμμα με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που εφάρμοζε η χώρα στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κοινοτικών υπηρεσιών, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό έγινε χάριν συγκρίσεως και ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν είχαν υποχρέωση να ακολουθούν τη διαδικασία της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά αντίθετα, όφειλαν να παρέχουν στοιχεία στις Βρυξέλλες με βάση το συμπεφωνημένο με τις Βρυξέλλες σύστημα εθνικών λογαριασμών.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η νέα μεθοδολογία στην εγγραφή των αμυντικών δαπανών δεν επηρέασε το ύψος του δημοσίου χρέους, καθώς ήταν ήδη εγγεγραμμένες σε αυτό οι προπληρωμές ή οι πληρωμές των στρατιωτικών εξοπλισμών.
Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων