J. Stark: Κίνδυνος για την ανάπτυξη της Ε.Ε. οι τιμές του πετρελαίου

Μεγαλύτερος από τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Bundesbank
Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2004 12:16
UPD:12:28

«ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κίνδυνο αποτελούν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου για τη πορεία του ευρώ και την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη, παρά ο πληθωρισμός».

Μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αποτελούν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και όχι ο πληθωρισμός, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Jurgen Stark.

Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank, Juergen Stark, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που έγινε αργά χθες το βράδυ στη Φραγκφούρτη, επισημαίνοντας, ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομική ανάπτυξη.

«Εάν οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι, τόνισε ο Stark, τότε σίγουρα η οικονομική ανάπτυξη θα περιοριστεί περισσότερο».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, είπε χθες, ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης αποτελούν αντικείμενο αβεβαιότητας, επικαλούμενος το υψηλό κόστος της ενέργειας και τη διστακτικότητα των καταναλωτών να αυξήσουν τις δαπάνες τους. Ο Stark συμπλήρωσε, ότι οι προβλέψεις της Bundesbank, βασίζονται στις τιμές του πετρελαίου, αλλά σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Οι τιμές του αργού, αναρριχήθηκαν κατά 5,1%, φθάνοντας στα 52,67 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μέχρι και χθες. Η Bundesbank εκτιμά, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν μεσοπρόθεσμα στα 40 δολ. το βαρέλι και μεταξύ 0,2 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τον Stark.

O αντιπρόεδρος της Bundesban, χαρακτήρισε τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου, «υπερβολικές» και είπε, ότι είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει η Bundesbank στην αναθεώρηση των προβλέψεών της.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού και στα χαμηλότερα επίπεδα έξι δεκαετιών, στο 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα