«Ήπια αύξηση» τιμών βλέπει η Ιαπωνία

Έπειτα από 15 χρόνια αποπληθωρισμού
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 12:04
UPD:12:14
REUTERS/YUYA SHINO

Η ασιατική οικονομία σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξόδου από τον αποπληθωρισμό των τελευταίων 15 ετών.

Για «ήπια αύξηση» των τιμών καταναλωτή κάνει λόγο η ιαπωνική κυβέρνηση, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008, σε μια ένδειξη ότι η ασιατική οικονομία σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξόδου από τον αποπληθωρισμό των τελευταίων 15 ετών.

Στη μηνιαία οικονομική της έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν έσπευσε να ανακοινώσει τη νίκη της στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού, ωστόσο αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι ενδείξεις επέκτασης της ανόδου των τιμών δικαιολογούν την πιο αισιόδοξη αυτή περιγραφή.

Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται παρά το γεγονός ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε με ρυθμό χαμηλότερου του αναμενόμενου στο τέλος του 2013. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε σταθερός το τέταρτο τρίμηνο στο 1%, έναντι προβλέψεων για άνοδό του στο 2,8%.

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργικό συμβούλιο, στη μηνιαία έκθεσή του, υποστηρίζει πως η οικονομία «σημειώνει ήπια ανάκαμψη», χάρη στην ιδιωτική κατανάλωση και την επιτάχυνση των κεφαλαιακών δαπανών.

Πηγή: Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα