Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές - Κέρδη για το Λονδίνο

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 19:15
UPD:19:18
EPA/ANDY RAIN

Φωτογραφία αρχείου.

Μόνο ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε σαφή κατεύθυνση σήμερα, κλείνοντας με κέρδη, την ώρα που οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες παρέμειναν με μικρές διακυμάνσεις στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,89% στις 6.796 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,03% στις 9.660 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,10% στις 4.331 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 334,66 μονάδες.

Πάντως, 13 από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες έκλεισαν με απώλειες σήμερα, αποτιμώντας αρνητικά κυρίως τα μακροοικονομικά στοιχεία που δόθησαν στη δημοσιότητα.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW της Γερμανίας απογοήτευσε τους επενδυτές, με τους αναλυτές να έχουν ήδη προχωρήσει σε μερική αναθεώρηση των θέσεων τους για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας η Centrica υποχώρησε κατά 1,2%, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της σε "πώληση" από την UBS.

Η Alstom βρέθηκε στο -3,7%, καθώς όπως όλα δείχνουν η γαλλική κυβέρνηση έχει προσλάβει ειδικό σύμβουλο ώστε να εξετάσει τον όμιλο για πιθανή συμμετοχή του γαλλικού Δημοσίου στο μετοχικό του κεφάλαιο. Ο CEO της εταιρείας, Patrick Kron, ωστόσο διέψευσε τα σενάρια περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Απώλειες και για τις δύο μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες της Γαλλίας και της Ελβετίας, Lafarge (-3,2%) και Holcim (-0,9%) αντίστοιχα. Η Goldman Sachs υποβάθμισε σε "πώληση" τη σύσταση των δύο εταιριών.

Στον αντίποδα η Hochtief, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,8%, με την αγορά να υποδέχεται την αναβάθμιση σε "αγορά" της σύστασης της από την Goldman Sachs.

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να υποχωρεί στις 55,7 μονάδες τον Φεβρουάριο από 61,7 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως ο δείκτης θα παρέμενε σταθερός στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε, πάντως, στις 50 μονάδες από τις 41,2 μονάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 44 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο 1,9% διαμορφώθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στη Βρετανία τον Ιανουάριο, υποχωρώντας κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE), για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 1,9% έναντι ανόδου 2% που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2009 που ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχωρεί κάτω από το 2%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως το ποσοστό θα παρέμενε σταθερό στα επίπεδα του Δεκεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα