Οριακή πτώση και αναμονή στις ευρωαγορές

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 10:55
UPD:11:00
REUTERS/STRINGER/GERMANY

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,07% στις 9.651 μονάδες.

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διακόπτοντας το κλίμα ευφορίας που δημιούργησε στις ασιατικές αγορές η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) να επεκτείνει κατά ένα έτος τις πιστωτικές διευκολύνσεις και να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Συγκεκριμένα, στις 10:27, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,12% στις 6.727 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,07% στις 9.651 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,10% στις 4.331 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται με απώλειες 0,17% στις 334 μονάδες.

Στο ταμπλό, η BHP Billiton ενισχύεται κατά 1,5%, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το β' εξάμηνο του 2013. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 7,8 δισ. δολάρια, έναντι 6,9 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, η Pandora κερδίζει 4,1%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις ενός μοντέλου κοσμήματος που προωθεί αυξήθηκαν κατά 76% το δ' τρίμηνο του 2013.

Πάντως, οι επενδυτές βρίσκονται σε μία άτυπη στάση αναμονής, καθώς σήμερα ανακοινώνεται και η πορεία του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης ZEW της Γερμανίας για τον Φεβρουάριο, ο οποίος θα καταδείξει τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο δείκτης αναμένεται να αυξηθεί στις 44 μονάδες, από 41,2 μονάδες τον Ιανουάριο, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα είναι θετική για τις αγορές.

Στο επίκεντρο παραμένουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, με τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν στραφεί στον νέο πρωθυπουργό, τον 39χρονο Μ. Ρένζι. Στις τάξεις τόσο των επενδυτών όσο και των ευρωπαίων αξιωματούχων επικρατούν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο νεαρός πολιτικός μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας και να προωθήσει τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, θετικά επιδρά και το γεγονός ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων κατέγραψαν άνοδο τον Ιανουάριο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, καθώς το κλίμα της ανάκαμψης βελτίωσε τις προσδοκίες των καταναλωτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα