Στο επίκεντρο τα πολύτιμα εμπορεύματα

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 10:42
UPD:10:42
REUTERS/LISI NIESNER

του John J. Hardy, Saxo Bank

Τα εμπορεύματα κινήθηκαν ανοδικά την προηγούμενα εβδομάδα με τον χρυσό και το ασήμι να σημειώνουν σημαντικές επιδόσεις. Σημαντική συμβολή στην πορεία αυτή τον εμπορευμάτων είχε και το αμερικάνικο δολάριο το οποίο διαπραγματευόταν χαμηλότερα μετά και την πρώτη εμφάνιση της Yellen στο Κογκρέσο, αλλά και τα αποτελέσματα για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μαζί με τις πιθανές επιπτώσεις στην πολιτική της Fed.

Στην παρακάτω ανάλυση βλέπουμε στην πρώτη θέση των επιδόσεων την προηγούμενη εβδομάδα, το φυσικό αέριο με την κακοκαιρία και τις ακραίες καιρικές συνθήκες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές των ΗΠΑ αλλά και τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων, να επηρεάζουν την τιμή του.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά πάνω από τα 1300 δολάρια / ουγγιά, ακριβώς πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο. Τα αδύναμα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνέβαλαν στο να ξεκινήσουν στην αγορά σκέψεις για πιθανή εγκατάλειψη από την πλευρά της Fed, του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο και το αμερικάνικο δολάριο.

Όσον αφορά το ασήμι, τελικώς κατάφερε να ξεπεράσει την αντίσταση στο εύρος των 19-20.50 δολαρίων / ουγγιά την Παρασκευή καταλήγοντας σε ένα επίπεδο λίγο λιγότερο από τα 21 δολάρια /ουγγιά επιτυγχάνοντας το υψηλότερο επίπεδο μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Oι αγορές ενέργειας στις ΗΠΑ παραμένουν στο επίκεντρο μετά και το νέο κύμα ακραίων καιρικών συνθηκών το οποίο πλήττει κυρίως το βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας το οποίο είναι και το πιο πυκνοκατοικημένο. Το συμβόλαιο του Μαρτίου του φυσικού αερίου κινήθηκε πάνω από το επίπεδο των 5.00 δολαρίων μέσα σε ένα κλίμα έντονων διακυμάνσεων με τη μετακύλιση από τα συμβόλαια του Μαρτίου σε αυτά του Απριλίου να χαρακτηρίζεται ως εποχιακά κρίσιμη. Οι traders θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τον  κίνδυνο ενός συνδυασμού μειωμένων αποθεμάτων και πιθανόν ενός παρατεταμένου χειμώνα να ενέχουν τον κίνδυνο έντονων διακυμάνσεων στις τιμές.

Το πετρέλαιο WTI παρέμεινε στα ίδια επίπεδα την πρoηγούμενη εβδομάδα αλλά συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε πολύ υψηλά επίπεδα λίγο κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι πολύ κοντά στα υψηλά επίπεδα μετά τον Οκτώβριο. Το  spread  μεταξύ WTI και Brent μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο και λίγο κάτω από τα 8.50 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια σιτηρών στο CBOT κινήθηκαν ανοδικά υπό τον φόβο ότι ο πιο κρύος χειμώνας στη πρόσφατη μνήμη στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω ζημιές στις χειμερινές καλλιέργειες.  Σημαντική επίδοση για το KC Hard Winter Wheat, με το συμβόλαιο του Μαρτίου να διαπραγματεύεται με ένα ιστορικά υψηλό premium 77 cent έναντι του συμβολαίου του CBOT, με τον χειμώνα όμως και την άνοιξη του 2011 να βλέπουν το spread αυτό να κινείται πάνω από ένα δολάριο, ενώ οι ζημιές στις καλλιέργειες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών θα μπορούσαν να οδηγήσουν το spread αυτό σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο καφές τύπου Arabica έχει παγιωθεί σε ένα μάλλον στενό εύρος αυτή την εβδομάδα μετά τους φόβους ότι ο ζεστός και ξηρός καιρός στην Βραζιλία είναι πιθανόν να έχει προκαλέσει ζημιές στις καλλιέργειες επηρεάζοντας και τις κερδοσκοπικές τοποθετήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα