Κύπρος και Λετονία τα νέα μέλη που εντάσσονται στο συναλλαγματικό μηχανισμό της Ε.Ε.

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2004 18:17
UPD:18:19

Η Λετονία και η Κύπρος θα είναι πιθανότατα τα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ενταχθούν στο συναλλαγματικό μηχανισμό της, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια.

«Στους επόμενους μήνες, θα εξετάσουμε μερικές άλλες αιτήσεις χωρών να εισέλθουν στο μηχανισμό», ανέφερε ο κ. Αλμούνια σε συνέντευξη Τύπου στο Αμστερνταμ. «Ίσως η Λεττονία και η Κύπρος να είναι οι πρώτες που θα εξεταστούν».

Η συμμετοχή των δύο χωρών στο μηχανισμό θα σημαίνει ότι οι μισές από τις δέκα χώρες που εντάχθηκαν στην Ενωση την πρώτη Μαΐου, θα είναι συνδεμένες με το ενιαίο νόμισμα.

Η υιοθέτηση του ευρώ, επειτα από μία περίοδο τουλάχιστον δύο ετών στο σύστημα –κατά τη οποία δοκιμάζεται η νομισματική σταθερότητα των κρατών- θα ολοκληρώσει την ένταξή τους στον δυτικοευρωπαϊκή οικονομία.

Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Λετονίας σχεδιάζουν την ένταξη της χώρας στο συναλλαγματικό μηχανισμό της Ε.Ε. για τον επόμενο Ιανουάριο και την υιοθέτηση του ευρώ στις αρχές του 2008.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο ότι η Κύπρος θα περιμένει μερικούς μήνες πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για την ένταξή της στη δοκιμαστική περίοδο πριν από το ευρώ.

Οι μεγαλύτερες από τις νέες χώρες-μέλη της Ε.Ε., Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία, έχουν δηλώσει ότι θα μπουν στο μηχανισμό αργότερα, αφού πρώτα μειώσουν τα ελλειμματα και τον πληθωρισμό τους, ώστε να ικανοποιούν τα κριτήρια της Ένωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα