Νόμπελ για επιχειρηματική πολιτική σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2004 19:52

Ο Νορβηγός Φιν Κίντλαντ και ο Αμερικανός Εντουαρντ Πρέσκοτ θα μοιραστούν το έπαθλο των 1,36 εκατ. δολ. που συνοδεύει το Νόμπελ Οικονομίας, επειδή η έρευνά τους «μεταμόρφωσε τη θεωρία των κύκλων των επιχειρήσεων ενοποιώντας την με τη θεωρία της οικονομικής ανάπτυξης».

Οι δύο οικονομολόγοι υποστήριξαν, ότι η πολιτική των επιχειρήσεων είναι αναγκαίο να καθορίζεται σε άμεση συνάρτηση με τα μακροοικονομικά δεδομένα, διαφορετικά δεν θα μπορούν να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα μέτρα, που θα λαμβάνουν υπόψη τα «σκαμπανεβάσματα» στην οικονομία του τόπου.

Ο Κίντλαντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, και ο Πρέσκοτ, ο οποίος εργάζεται στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα στη Μινεάπολη, το 1977, περιέγραψαν πώς αυτοί που καταστρώνουν την οικονομική πολιτική έχουν συχνά αντίθετο αποτέλεσμα απ' αυτό που επιδιώκουν λόγω «του προβλήματος της χρονικής συνέπειας». Για παράδειγμα, επιδιώκουν να κρατήσουν σταθερές τις τιμές, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούν πληθωρισμό.

Το 1982 δημιούργησαν ένα μοντέλο που κατέδειξε πως σοκ από την πλευρά της προσφοράς -όπως η τεχνολογία- μπορεί να έχουν αποτελέσματα με μεγάλη επίδραση στους κύκλους των επιχειρήσεων, και όχι μόνον οι αυξομειώσεις της ζήτησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα