Ν. Κορέα: Ελαφρά πιο αισιόδοξοι οι καταναλωτές

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2004 09:38

ΛΙΓΟΤΕΡΟ απαισιόδοξοι ήταν τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές της Ν. Κορέας, μετά την μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα σε επίπεδα ρεκόρ και την απόφαση της κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων.

Περισσότερο αισιόδοξοι από τον Αύγουστο, εμφανίστηκαν τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές της Ν. Κορέας. «Φαίνεται ότι τα χειρότερα έχουν περάσει», ανέφερε ο Go You Sun, οικονομολόγος στην Dongwon Securities Co., στη Σεούλ.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε για πρώτο μήνα, σε σύνολο πέντε μηνών, στο 88,9, από τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών στο 87, που υποχώρησε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στη Σεούλ. Ο δείκτης κάτω από το 100, δείχνει ότι οι απαισιόδοξοι είναι περισσότεροι από τους αισιόδοξους.

«Φαίνεται ότι τα χειρότερα έχουν περάσει», ανέφερε ο Go You Sun, οικονομολόγος στην Dongwon Securities Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Η κυβέρνηση θα θελήσει να αυξηθούν οι δαπάνες των καταναλωτών και θα λάβει πιο δραστικά μέτρα, προκειμένου να τονώσει την εμπιστοσύνη τους».

Η αύξηση των δαπανών σε εθνικό επίπεδο, είναι πιο σημαντική για την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, καθώς οι εξαγωγές μειώνονται, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των επενδύσεων στην Κίνα.

Η εταιρεία λιανικής πώλησης, Shinsegae Co., ανακοίνωσε υψηλότερες πωλήσεις και κέρδη τον Σεπτέμβριο και η Hyundai Motor Co., η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ν. Κορέας, ανακοίνωσε συσσωρευμένες παραγγελίες για το νέο μοντέλο της, Sonata.

«Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο από ένα μήνα για να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Hyundai Motor, Kim Dong Jin, την 1η Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας: «Αλλά θα μπορούσαν να περιμένουν και περισσότερο, εάν η ζήτηση των καταναλωτών δεν ήταν τόσο αδύναμη».

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην εγχώρια αγορά της Ν. Κορέας και για τις πέντε αυτοκινητοβιομηχανίες της, μειώθηκαν σε ποσοστό 4,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 90.843 οχήματα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις.

Η Hyundai Motor, η οποία έχει στόχο την πώληση 100.000 Sonata σε εθνικό επίπεδο ετησίως από το επόμενο έτος, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στο εσωτερικό της χώρας μειώθηκαν κατά 5,5%, φθάνοντας στα 46.064 οχήματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα