Εβδομαδιαία άνοδος 2% στο Χ.Α.

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 18:03
UPD:18:07
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Φωτογραφία αρχείου.

Συντηρητικά και χωρίς ακρότητες το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη, ανακαταλαμβάνοντας τις 1.280 μονάδες και διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη λίγο πάνω από το 2%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.280,46 μονάδες με άνοδο 0,68%. Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έφτασε έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.285,63 μονάδων (+1,08%) και χαμηλό 1260,02 (-0,93%).

Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 60,6 εκατ. εκ των οποίων τα 8,55 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Στη πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης και πάλι ο ΟΠΑΠ με 10 εκατ. ευρώ για να ακολουθήσουν οι ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ. Οι τρεις αυτοί τίτλοι κάλυψαν το 40% του συνολικού ημερήσιου τζίρου.

Σύμφωνα με το σχόλιο του αναλυτή Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec, τα καλά μακροοικονομικά νέα συντήρησαν το ανοδικό κλίμα στην αγορά την εβδομάδα που πέρασε παρά την προοδευτική μείωση των συναλλακτικών τζίρων. Αναμενόμενα ίσως οι αγοραστές περιόρισαν την δραστηριότητα τους στο μέσον της εβδομάδας όταν οι συσσωρευμένες αποδόσεις στους βασικούς δεικτοβαρείς τίτλους έγιναν διψήφιες και η κατοχύρωση κερδών ήρθε σαν φυσική εξέλιξη μετά από το πολυήμερο ανοδικό σερί.

Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον παραμένει σταθερά στραμμένο σε Τροίκα, Βlackrock και χρηματοδοτικό κενό. Έχοντας μια καλή αρχική ένδειξη από το ΑΕΠ του 2013 (-3,7% έναντι αρχικής εκτίμησης 4,2%) μια θετικότερη αναθεώρηση των προβλέψεων είναι σχεδόν βέβαιη και στα τρία μέτωπα ενώ σε δεύτερο χρόνο θα αναμέναμε περισσότερη θετική οπτική σε επίπεδο αναλύσεων από διεθνείς οίκους που παρακολουθούν την πορεία των οικονομικών της χώρας και άρα καλύτερους όρους αποτίμησης για μετοχές, ομόλογα ή άλλες αξίες που έχουν την βάση της στην Ελλάδα.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας ξεχωριστές θέσεις καταλαμβάνουν οι μετοχές των Jumbo που έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά με άνοδο 2,97% στη τιμή των 13,8700 ευρώ και με συναλλαγές αξίας 5,8 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,58 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα) και του ΟΤΕ ο τίτλος του οποίου κατέγραψε υψηλά σχεδόν 4,5 ετών ενισχυμένος κατά 2,55% στη τιμή των 12,4900 ευρώ. Στα 7,3 εκατ. η αξία των δικών του συναλλαγών.

Από την πλευρά των αποδόσεων ξεχώρισαν ιδιαίτερα η επανακάμψασα μετοχή της Viohalco που ενισχύθηκε κατά 13,07% στη τιμή των 4,24000 ευρώ (Υπενθυμίζουμε ότι είχε αποχαιρετήσει το ταμπλό στα 4,1900 ευρώ), οι τίτλοι των ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΟΛΘ, ΑΡΑΙΓ  και ο Μυτιληναίος που επιβεβαιώνει την διάσπαση των 6,3000 ευρώ. Αρνητική η παράσταση που έδωσαν αρκετές μετοχές της μικρομεσαίας και της μικρής κατηγορίας στο ταμπλό του Χ.Α. όπου απογοητεύουν επί μονίμου βάσεως εγκαταλελειμμένες από τους μεγαλομετόχους τους και φυσικά και από την αγορά.

Την προσεχή Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup με ελληνικό ενδιαφέρον. Την ίδια ημέρα οι Αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές ενώ την ερχόμενη Παρασκευή τέλος λήγουν τα παράγωγα επί μετοχών για τον μήνα Φεβρουάριο.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα