Νευρικότητα και τάσεις διόρθωσης στο Χ.Α.

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 11:27
UPD:11:29
Icon/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νευρικό ήταν το ξεκίνημα του ελληνικού χρηματιστηρίου σήμερα, καθώς ο Γενικός Δείκτης εμφανίζεται αδύναμος να ξεπεράσει τα επίπεδα των 1.280 μονάδων, κρίσιμο σημείο όπου θα διαφανεί η διαφυγή προς τα εμπρός ή η αναδίπλωση.

Στις 11:16, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε απώλειες 0,43% στις 1.272,73 μονάδες, με τον τζίρο να κινείται μετριοπαθώς κοντά στα 13 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης «επισκέφτηκε» τις 1.281 μονάδες με μικρή άνοδο.

Παρά τις προειδοποιήσεις για το υπερβολικό της πολυήμερης ανόδου (με μόνη ανάπαυλα τη συνεδρίαση της Τρίτης), η αγορά δείχνει να αναζητά καταλύτες για να κινηθεί υψηλότερα. Μάλιστα, τα προσεκτικά βήματα που κάνει στις αρχές της κάθε συνεδρίασης από τη Δευτέρα, δείχνει ότι οι εγχώριοι επενδυτές ζυγιάζουν το κάθε βήμα τους πολύ προσεκτικά.

Ένας από τους βασικούς καταλύτες μπορεί να δοθεί αύριο, με την ανακοίνωση της πορείας του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία θα είναι καλύτερα του αναμενομένου, καταδεικνύοντας την ανάσχεση της ύφεσης. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε και η ύφεση του συνόλου του 2013 θα μειωθεί ίσως και κοντά στο 3,7%, έναντι αρχική πρόβλεψης για 4,2%.

Πάντως, τα επίπεδα της σημερινής εκκίνησης (και του χθεσινού κλεισίματος) αποτελούν την έκτη καλύτερη επίδοση για τον Γενικό Δείκτη στο τρέχον έτος με αμέσως ψηλότερο κλείσιμο τις 1.279,41 μονάδες που σημειώθηκε στις 8 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζουμε πως αμέσως μετά, με δύο ανοδικές συνεδριάσεις σημειώθηκε το υψηλότερο κλείσιμο του δείκτη στις 1.296,4 μονάδες στις 10 Ιανουαρίου, που ήταν η μέρα που το υψηλό του πέρασε πάνω από τις 1.300 μονάδες. 

Στο ταμπλό τώρα, βγαίνουν κάποιες εύλογες ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ που χάνει 0,65% στα 12,27 ευρώ, καθώς ο τίτλος βρίσκεται σε διαρκή υψηλά 4ετίας.

Διόρθωση και για την Εθνική με απώλειες 0,27%, ενώ στο ίδιο τέμπο κινείται και η ΕΕΕ με πτώση 0,10%.

Στηρίγματα λαμβάνει ο ΓΔ από την ΕΥΔΑΠ, που ενισχύεται κατά 2,5%, τη Μυτιληναίος, η οποία σημειώνει κέρδη 0,95%, και την Frigoglass, που κερδίζει 1%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα