Intel: Xαμηλότερη η αύξηση των κερδών το γ' τρίμηνο

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της, μετά τον περιορισμό των αποθεμάτων
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2004 08:23
UPD:14:16

ΑΥΞΗΣΗ το τρίτο τρίμηνο, αλλά με τους χαμηλότερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα πέντε τριμήνων, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, Intel Corp., καθώς τα αποθέματα των chip για κομπιούτερ, σε επίπεδα ρεκόρ, ανάγκασαν την εταιρεία να προχωρήσει στη μείωση των τιμών πώλησης και στον περιορισμό της παραγωγής της.

Τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση της τάξης του 15%, φθάνοντας στο 1,191 δισ. δολ. ή 30 σεντς ανά μετοχή, από 1,66 δισ. δολ. ή 25 σεντς ανά μετοχή, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Intel. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 8,1%, φθάνοντας στα 8,47 δισ. δολ. και διαμορφώθηκαν εντός των αναθεωρημένων προς τα κάτω προβλέψεων της εταιρείας, που εδρεύει στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, των ΗΠΑ.

Η εταιρεία περιορίζει τα αποθέματα τα οποία διογκώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο, φθάνοντας στα 3,2 δισ. δολ., μετά τη μείωση της ζήτησης από τους κατασκευαστές προσωπικών κομπιούτερ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Andy Bryant. «Οι ανεκτέλεστες παραγγελίες θα μειωθούν το τρέχον τρίμηνο, καθώς οι πελάτες μειώνουν και τα δικά τους αποθέματα», συμπλήρωσε.

Οι μετοχές της Intel σημείωναν άνοδο 3,6%, μετά την ανακοίνωσή της, ότι παρά τη μείωση των προμηθειών σε chip, η εταιρεία σημείωσε πρόοδο.

Ειδικότερα, οι μετοχές κέρδιζαν 72 σεντς, φθάνοντας στα 21 δολ. η μία, στη διευρυμένη - μετά τη συνεδρίαση - διαπραγμάτευσή τους, μετά την ανακοίνωση. Νωρίτερα, υποχωρούσαν κατά 33 σεντς, φθάνοντας στα 20,28 δολ. στο Nasdaq της Ν. Υόρκης.

Η μετοχή, είχε τη χειρότερη επίδοση φέτος, μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Dow Jones Industrial Average (DJIA), μετά την αναρρίχησή τους στα υψηλότερα επίπεδα, από κάθε άλλη μετοχή του Dow το 2003.

«Αρχίσαμε να λύνουμε κάποια από τα προβλήματα που είχαμε», είπε ο Bryant, 54 ετών, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Η Intel, η οποία προέβλεπε αύξηση των αποθεμάτων το τρίμηνο, τελικά τα μείωσε κατά 43 εκατ. δολάρια».

Στην Ασία, ανοδικά κινούνται οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των ημιαγωγών και των εταιρειών του κλάδου που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της Advantest Corp. και Sony Corp., αμέσως μετά την ανακοίνωση της Intel.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα