Coles Myer, Macquarie Bank: 860 εκατ. δολ. για την Australian Leisure

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2004 09:11

ΤΟ ΠΟΣΟΝ του 1,18 δισ. δολ. Αυστραλίας (860 εκατ. δολ. ΗΠΑ), για την εταιρεία παραγωγής ποτών Australian Leisure & Hospitality Group, προσέφεραν από κοινού Coles Myer Ltd. – η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης της Αυστραλίας – και η Macquarie Bank Ltd., υπερβαίνοντας την προσφορά της Woolworths Ltd.

Οι μετοχές της Australian Leisure, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης παμπ, στην κυριότητα της οποίας υπάρχουν και 263 κάβες, κέρδιζαν 9%, φθάνοντας στα 3,50 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 11:06' π.μ., ώρα Σύνδεϋ, υπερβαίνοντας την τιμή προσφορά της Coles Myer, στα 3,35 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή.

Σε ανακοίνωσή της προς τους μετόχους της, η Australian Leisure αναφέρει, ότι, το διοικητικό συμβούλιο αποδέχεται τη νέα πρόταση, εκτός και εάν η Woolworths, η μεγαλύτερη εταιρεία ειδών μπακαλικής της χώρας, κάνει υψηλότερη προσφορά.

Ο επικεφαλής της Coles Myer, John Fletcher και της Woolworths, Roger Corbett, αγωνίζονται να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά λιανικής πώλησης ποτών, ύψους 11 δισ. δολ. Αυστραλίας το έτος. Η πολιτεία Κουΐνσλαντ, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη της Αυστραλίας, δεν δίνει πλέον άδειες πώλησης οινοπνευματωδών ποτών σε ιδιοκτήτες παμπ, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστική η Australian Leisure.

«Δεν θα με εξέπληττε, εάν η Woolworths έκανε υψηλότερη προσφορά», ανέφερε ο Martin Littler, ο οποίος κατέχει μετοχές εταιρειών λιανικής πώλησης, μεταξύ άλλων μετοχών αυστραλιανών επιχειρήσεων, αξίας 53 δισ. δολ. με την Colonial First State Ivnestments, συμπληρώνοντας: «Aυτό δείχνει, το πόσο σημαντικό μερίδιο κατέχει η εταιρεία στην αγορά».

Η Woolworths, η οποία κατέχει το 16% της Australian Leisure μέσω συνεργασίας venture με τον εκατομμυριούχο ιδιοκτήτη παμπ, Bruce Mathieson, αύξησε την προσφορά της στα 3,15 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά τη μεγαλύτερη προσφορά που έκανε ο χρηματιστηριακό οίκος Newbridge Capital, στα 2,685 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή.

Για την αποδοχή της προσφοράς της Coles Myer, απαιτείται το 75% των ψήφων των μετόχων της Australian Leisure, σε ειδική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται, ότι, η υφή της προσφοράς ενδέχεται να αποτρέψει την Woolworths να χρησιμοποιήσει το ποσοστό της για να την μπλοκάρει.

Οι μετοχές της Australian Leisure έχουν σημειώσει φέτος άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 54%. Σήμερα διαπραγματεύθηκαν στα 3,51 δολ. Αυστραλίας η μία και στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο, που άρχισε η διαπραγμάτευσή τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα