DailyFx.gr: Η ανάκαμψη της Αγγλίας έχει αποκτήσει δυναμική

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 13:49
UPD:06/03/2014 16:47

Σημαντική όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν η έκθεση πληθωρισμού από την Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η αύξηση στα επιτόκια θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού να φτάνει στο 2,0% στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι το φράγμα για να αυξηθούν τα επιτόκια δεν είναι απαραίτητα το 7,0% στην ανεργία, καθώς φαίνεται ότι η απασχόληση βελτιώνεται με ταχύτερους ρυθμούς από όσο περίμενε η ΒοΕ βάσει του προγραμματισμού της. «Όταν η οικονομία είναι έτοιμη να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, η ανεργία θα πρέπει να κινείται κάτω από το 5,0%» υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού η ΒοΕ προβλέπει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα βρεθεί στο 1,7% τον Μάρτιο. Ακόμη εκτιμά ότι ο πληθωρισμός για το 2016 θα φτάσει στο 1,9%.Όσον αφορά την ανάπτυξη, το Α.Ε.Π για το 2014 αναμένεται να φτάσει στο 3,4% και το 2015 να υποχωρήσει στο 2,7%. Το Α.Ε.Π το 2016 αναμένεται να φτάσει στο 2,8%. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΒοΕ σχολίασε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Αγγλία έχει κερδίσει έδαφος όπως επίσης και η πίστωση.

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο Mark Carney επισήμανε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Αγγλία σημειώνει σημαντική πρόοδο, όμως εντόπισε και την παραγωγικότητα ως το μέγεθος που απογοητεύει περισσότερο μέχρι σήμερα. Αν και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΒοΕ είχε ως στόχο να αυξηθεί η παραγωγικότητα στην αγγλική οικονομία, αυτό δεν έχει γίνει πράξη μέχρι σήμερα.

Τέλος ο Carney έδειξε σκεπτικός για την πορεία της Ευρώπης καθώς όπως τόνισε οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη που επιχειρείται επιμένουν, όπως άλλωστε και στην Αγγλία και για το λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς