Ο γεωργικός τομέας οδηγεί τις αποδόσεις των εμπορευμάτων για το Φεβρουάριο

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 13:26
UPD:13:26
REUTERS/BOGDAN CRISTEL

Το σιτάρι δέχτηκε ισχυρή ώθηση από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις καλλιεργήσιμες περιοχές των ΗΠΑ (φωτογραφία αρχείου). 

Του Ole Hansen, αναλυτή της Saxo Bank

Τα εμπορεύματα κατέγραψαν ένα πολύ καλό ξεκίνημα το Φεβρουάριο, με τις καλύτερες αποδόσεις να σημειώνονται στο γεωργικό τομέα, αλλά και στα μέταλλα. Κατά την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές μετοχών σταθεροποιήθηκαν, παρά τις βελτιωμένες επιδόσεις της Αμερικάνικης οικονομίας, αλλά και τον περιορισμό των απωλειών στις αναδυόμενες οικονομίες.

Οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στις παραπάνω αποδόσεις με τις χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική και τη ξηρασία στη Νότια Αμερική να παρέχουν στήριξη στις τιμές, ιδίως στον καφέ ποιότητας «Arabica» καθώς και στο σιτάρι. Αποτέλεσμα των ανωτέρω, ήταν ο δείκτης DJ-UBS για το γεωργικό τομέα ,να καταγράψει θετική απόδοση, για πρώτη φορά από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο χαλκός επίσης, σημείωσε το πρώτο θετικό κλείσιμο από την αρχή του χρόνου, καθώς οι εξελίξεις ιδίως στις ΗΠΑ δείχνουν αυξημένη ζήτηση για τα βιομηχανικά μέταλλα. Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλλε στη στήριξη της τιμής, είναι τα μειωμένα αποθέματα όπως καταγράφηκαν από το χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου. Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα χαλκού υποχώρησαν στους 308,000 τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο των 13 τελευταίων μηνών. Τα συμβόλαια για παράδοση Μαρτίου άγγιξαν τα 3.175 δολάρια ανά λίβρα, με πιθανή τάση προς τα 3.27-3.30 δολάρια ανά λίβρα πριν συναντήσουν το νέο τεχνικό επίπεδο αντίστασης.

Το σιτάρι δέχτηκε ισχυρή ώθηση από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις καλλιεργήσιμες περιοχές των ΗΠΑ. Αυτό μας θυμίζει αρκετά τη στήριξη που παρείχε ο καιρός κατά τις περασμένες εβδομάδες στο φυσικό αέριο. Οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν καταστρέφουν μέρος της σοδειάς, με το υπουργείο γεωργίας να κάνει λόγο για αξιοποιήσιμη σοδειά σιτηρών στο Κάνσας στο 35%-58% του συνόλου της παραγωγής.

Η ποιότητα «Arabica» του καφέ και η ζάχαρη δέχτηκαν ισχυρή στήριξη από τις ξηρές συνθήκες που επικρατούν  στις νότιες επαρχίες της Βραζιλίας. Η ζάχαρη άγγιξε τα 16.38 λεπτά ανά λίβρα, πριν υποχωρήσει πάλι, ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Βραζιλία αντιμετώπισε τον πιο ξηρό Ιανουάριο με τις λιγότερες βροχές των τελευταίων 20 ετών.

Ο καφές «Arabica» ενισχύθηκε κατά 10%, υποχωρώντας έπειτα, λόγω των ειδήσεων για πιθανές βροχόπτωσης στη Βραζιλία προς το τέλος του μήνα. Μετά από το χαμηλό επταετίας του περασμένου Νοεμβρίου στα 100 λεπτά και με μια σταθερή ανάκαμψη όλο αυτό το διάστημα, πλέον οδεύει προς το επίπεδο των 150 λεπτών. 

Το αργό πετρέλαιο Brent κατέγραφε πλάγια κίνηση κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ενώ το αργό πετρέλαιο WTI ενισχύθηκε, επηρεαζόμενο από την αυξημένη ζήτηση, τις βελτιωμένες υποδομές μεταφοράς στο Cushing και τον ψυχρό καιρό στις ΗΠΑ. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν η διαφορά ανάμεσα στις δύο ποιότητες αργού πετρελαίου να παραμείνει κάτω από τα 10 δολάρια ανά βαρέλι κατά την περασμένη εβδομάδα.Τα πρόσφατα στοιχεία των μεταποιητικών δεικτών PMI από την Κίνα σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών περιορίζουν τη δυναμική για περεταίρω άνοδο των τιμών. Εάν συνυπολογίσουμε και την αυξημένη παραγωγή από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, αλλά και την επερχόμενη περίοδο συντήρησης των διυλιστηρίων, τότε οι πιθανότητες δείχνουν προς μια διόρθωση.

Ο χρυσός κατέγραψε οριακά κέρδη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αναζητούν έναν καταλύτη που θα δώσει ώθηση στην τιμή πέραν του εύρους των 1,231-1,280 δολαρίων ανά ουγκιά που το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται το τελευταίο διάστημα. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν πολλά θεμελιώδη στοιχεία που θα μπορούσαν να εκτινάξουν την τιμή του χρυσού, όπως οι ανησυχίες για τις αναδυόμενες οικονομίες, το αποδυναμωμένο δολάριο, οι απώλειες στις αγορές μετοχών και οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, όμως αυτό δεν έγινε. Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η πρόσφατη άνοδος οφείλεται στο κλείσιμο θέσεων πώλησης από κερδοσκοπικά κεφάλαια. Από τη σκοπιά της τεχνικής ανάλυσης, ένα κλείσιμο πάνω από τα 1,272 διπλάρια ανά ουγκιά θα μπορούσε να αλλάξει την τάση και να οδηγήσει την τιμή προς νέα αντίσταση στα 1,308 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ αντίστοιχα μια διάσπαση της στήριξης των 1,230 δολαρίων θα μπορούσε να οδηγήσει το πολύτιμο μέταλλο σε νέες απώλειες. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα