Carrefour: Σημαντική πτώση της μετοχής, στα χαμηλότερα 19 μηνών

Μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των πωλήσεων και των κερδών της
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2004 11:13

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα 19 μηνών, υποχώρησαν οι μετοχές της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας λιανικής πώλησης στον κόσμο, Carrefour SA, μετά την ανακοίνωσή της, ότι τα έσοδά της θα είναι χαμηλότερα την τρέχουσα χρήση, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω για δεύτερη φορά την πρόβλεψη για τις πωλήσεις της.

Τα κέρδη δεν θα είναι εντός του στόχου που είχε θέσει η διοίκηση της εταιρείας, ήτοι αύξηση της τάξης του 10%, ωστόσο, περιμένει ότι αυτά θα κινηθούν ανοδικά, στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους λειτουργίας της, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση, μετά το κλείσιμο των αγορών, χθες, στη Γαλλία.

Οι πωλήσεις, εξαιρουμένων των διαφορών από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, δεν θα επιτύχουν το στόχο αύξησης του 5%, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Carrefour, που εδρεύει στο Παρίσι.

Ο επικεφαλής της, Daniel Bernard, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση των τιμών πώλησης των προϊόντων, προκειμένου να αναθερμάνει τη ζήτηση στη Γαλλία, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Η Carrefour θα επενδύσει οπουδήποτε κριθεί απαραίτητο, ώστε να είναι η ηγέτιδα στις τιμές πώλησης της χώρας, η οποία της απέφερε πέρυσι, περίπου το ήμισυ των συνολικών της πωλήσεων. Η εταιρεία χάνει μερίδιο από τις λοιπές ανταγωνίστριες εταιρείες λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της LeClerc, καθώς οι καταναλωτές δεν κάνουν μεγάλες αγορές, αφού αυξάνεται η ανεργία.

«Αυτό που περιορίζει τα περιθώρια κέρδους είναι οι επίπεδες πωλήσεις στη Γαλλία», ανέφερε ο Tony Campione, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 150 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Agilis Gestion, στο Παρίσι, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να υπάρξει κοινή συμφωνία στη μείωση των τιμών». Ο Campione, αγόρασε μετοχές της Carrefour χθες, εκτιμώντας, ότι αυτές θα αποφέρουν κέρδη μεσοπρόθεσμα.

Ο Bernard, 58 ετών, έχει προχωρήσει ήδη στη μείωση των τιμών πώλησης των προϊόντων που εμπορεύεται η Carrefour, συνολικά κατά 229 εκατ. ευρώ (282 εκατ. δολ.) φέτος. Χθες, είπε, ότι θα αυξήσει τις εκπτώσεις για τους πελάτες κατόχους της εκπτωτικής κάρτας της εταιρείας, βήμα για περαιτέρω μείωση των τιμών, κατά 25 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της Carrefour υποχωρούσαν κατά 1,3 σεντς, ποσοστό 3,6%, φθάνοντας στα 34,76 ευρώ η μία, στις 9:07' π.μ., στο Παρίσι (τοπική ώρα) και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2003.

Φέτος έχουν χάσει συνολικά ποσοστό 20%, με αποτέλεσμα να έχουν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των εννέα εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Food Retailers Index, ο οποίος έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 3,7%.

Η Carrefour διαθέτει περισσότερα από 10.000 καταστήματα σε 29 χώρες του κόσμου. Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν πέρυσι σε 1,63 δισ. ευρώ. Οι συνολικές της πωλήσεις ήταν ύψους 70,5 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα