«Ενθουσίασε» τη Wall Street η Γέλεν

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 23:32
UPD:12/02/2014 10:06
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Φωτογραφία αρχείου.

Με κέρδη που ξεπέρασαν το 1% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποκωδικοποιούν τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, ως δέσμευση ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή εωσότου η αγορά εργασίας ανακάμψει.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,22% στις 15.995 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 1,03% στις 4.191 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,12% στις 1.820 μονάδες.

Σήμερα ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση ενώπιον του Κογκρέσου της κ. Γέλεν, ως πρόεδρος της Fed, με την ίδια να δηλώνει ότι στόχος της είναι να υποστηριχθεί η οικονομία ώστε να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 6,5%.

Ωστόσο, η Γέλεν εμφανίστηκε «σφίγγα» για τα μελλοντικά σχέδια της Fed, αν και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του προκατόχου της, Μπεν Μπερνάνκι, και ξεκαθάρισε ότι η Fed θα συνεχίσει να περιορίζει τη στήριξή της στην αμερικανική οικονομία ενόσω οι μακροοικονομικοί δείκτες θα βελτιώνονται.

«Η αναδίπλωση (tapering) της Fed δεν ακολουθεί προκαθορισμένη πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τον ρυθμό των αγορών κρατικών ομολόγων εξαρτώνται από τα δεδομένα.

Στο ταμπλό, με κέρδη 2,6% έκλεισε η Sprint, αν και έφτασε μέχρι και κέρδη 8%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το δ' 3μηνο του 2013.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες του S&P 500 ενισχύθηκαν, με αυτούς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των πρώτων υλών να ξεχωρίζουν με κέρδη 1,3%. Ο δείκτης Morgan Stanley Cyclical ενισχύθηκε κατά 1,5%, ενώ ο Dow Jones Μεταφορών κέρδισε 1,4%.

Στο δείκτη Dow Jones ξεχώρισαν η Boeing με κέρδη 2,7% και η Goldman Sachs με άνοδο 2,1%.

Αρνητικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε η InvenSense, η οποία υποχώρησε κατά 10%, ενώ με απώλειες 6,4% έκλεισε η ConAgra Foods.

Στα μάκρο της ημέρας, στις 3,99 εκ. διαμορφώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο του 2013 στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, το Δεκέμβριο οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν στις 3,99 εκ. έναντι 4,03 εκ. το Νοέμβριο. Με τον αριθμό των ανέργων να βρίσκεται στα 10,35 εκ. άτομα, η αναλογία ανέργων – διαθέσιμης θέσης εργασίας διαμορφώνεται για το Δεκέμβριο στα 2,6.

Παράλληλα, ενισχύθηκε η αισιοδοξία στους κόλπους των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς ελπίζουν για αυξημένες πωλήσεις. Ο δείκτης του NFIB, αυξήθηκε στις 94,1 μονάδες, έναντι 93,9 μονάδων τον Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα