ΙΟΒΕ: Σε ανοδική τροχιά η εγχώρια αγορά δικύκλων

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2004 15:47

Τα κυκλοφοριακά προβλήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και η ανάγκη για γρήγορες και αξιόπιστες μετακινήσεις θα κάνουν το δίκυκλο περισσότερο αναγκαίο στην πόλη του αύριο.

Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) http://www.presspoint.gr/release.asp?id=52290 για την εγχώρια αγορά δικύκλων, σύμφωνα με την οποία, οι προοπτικές της αγοράς δικύκλων εμφανίζονται ιδιαίτερα ευοίωνες.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του IOBE η εγχώρια αγορά των δικύκλων βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά την τελευταία 10ετία. Κατά την περίοδο 1992 – 2002 ο αριθμός των κυκλοφορούντων μοτοσικλετών (άνω των 50 κ.ε.) παρουσιάζει μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 8,2%, ενώ αυτός των μοτοποδηλάτων (μέχρι 50 κ.ε.) εμφανίζει μέση ετήσια αύξηση κατά 2,9%. Το σημείο που κάνει την διαφορά για το δίκυκλο ως μεταφορικό μέσο, είναι η λειτουργικότητά του και οι δυνατότητές του να ανταποκριθεί στις συνθήκες και στους ρυθμούς της σύγχρονης πόλης, αποτελεσματικά και αξιόπιστα.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του IOBE ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, ο οποίος από τη μία πλευρά συγκρατεί τις τιμές των δικύκλων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ από την άλλη βελτιώνει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών καθώς και οι διευκολύνσεις μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης θα κάνουν ευκολότερη την απόκτηση δικύκλου τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη της αγοράς του δικύκλου καθιστά επιτακτική την ανάγκη για βελτίωση των οδικών υποδομών πολύ περισσότερο τη στιγμή που αναμένεται σημαντική αύξηση των κυκλοφορούντων δικύκλων τα επόμενα χρόνια. Το IOBE τονίζει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στη λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και στην εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής για την οδική ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των εκπροσώπων του κλάδου, θεωρεί ότι η ανεπαρκής υποδομή θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των μοτοσικλετιστών, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την αγορά δικύκλων. Αρνητικά επηρεάζουν ακόμα την εξέλιξη της αγοράς δικύκλου, το χαμηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης από την πολιτεία αλλά και η έλλειψη συνέπειας και επαγγελματισμού από κάποιους εμπόρους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα