Το ΓΕΜΗ προκαλεί έλλειμμα διαφάνειας στο επιχειρείν

Λιγότερο από το 1/3 των 33.507 Α.Ε. και 23.589 ΕΠΕ ανήρτησε ισολογισμό
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 07:00
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης διαβιβάστηκαν χθες στη Βουλή (φωτ. αρχείου) στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση της ΔΗΜΑΡ.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Την υπολειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και την αδυναμία υποδοχής των επιχειρήσεων, και συνεπώς των οικονομικών και λοιπών δεδομένων που εμπίπτουν στο πεδίο της υποχρεωτικής δημοσίευσης, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως αυτά διαβιβάστηκαν χθες στη Βουλή από τον αρμόδιο υφυπουργό Αθανάσιο Σκορδά.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στο πλαίσιο απάντησης του υφυπουργού σε ερώτηση της βουλευτίνας της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη -  Αικατερινάρη, έως αυτήν τη στιγμή έχουν απογραφεί στο ΓΕΜΗ 33.507 Ανώνυμες Επιχειρήσεις (Α.Ε.) και 23.589 Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ). Ωστόσο, στην ιστοσελίδα του Μητρώου έχουν καταχωρηθεί οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις μόλις 9.701 Ανωνύμων Εταιρειών και 7.633 Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσλειτουργία του συστήματος, αλλά και το έλλειμμα διαφάνειας.

Πολύ δε περισσότερο όταν από τα ίδια στοιχεία, που διαβίβασε ο κ. Σκορδάς, προκύπτει πάλι ότι μόλις οι 14.975 Α.Ε. και οι 4.564 ΕΠΕ δηλώνουν ότι έχουν δική τους ιστοσελίδα.

Η δημοσίευση στο ΦΕΚ

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ, ο κ. Σκορδάς επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προνοήσει ώστε η ισχύς της να ξεκινήσει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014 και συνεπώς οι απώλειες εσόδων θα είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι οι ισολογισμοί των Α.Ε. και ΕΠΕ για το 2014 (που αποτελούν και το μεγαλύτερο έσοδο) θα πρέπει να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα τέλη δημοσίευσης είχαν παραμείνει σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση των εισοδημάτων των επιχειρήσεων της χώρας, και ειδικά τα τελευταία χρόνια της ύφεσης λειτουργούσαν ως ανασταλτικός παράγων για τη δημοσίευση πράξεων και στοιχείων των Α.Ε. και ΕΠΕ.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι για τις δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και ΓΕΜΗ, μια ανώνυμη εταιρεία πρέπει να καταβάλλει κατ’ ελάχιστο 833 ευρώ ετησίως.

«Το κόστος αυτό είχε οδηγήσει, ειδικά τις ΕΠΕ, οι οποίες και δεν ελέγχονταν από διοικητική Αρχή, στο να μη δημοσιεύουν καθόλου τους ισολογισμούς τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια στον συγκεκριμένο νομικό τύπο» ανέφερε στο έγγραφό του ο κ. Σκορδάς, προσθέτοντας ότι «η μείωση του κόστους θα συμβάλει στην επίτευξη της ουσιαστικής απαίτησης του νόμου (δημοσιοποίηση χωρίς ανασταλτικούς για την τήρηση της διάταξης παράγοντες) και η παράλληλη θέσπιση υψηλών προστίμων για την παράβαση διατάξεων (εκκινούν από 600 ευρώ) θα εξισορροπήσει σε ένα βαθμό τις απώλειες των εσόδων».

Στην ίδια ερώτηση απάντησε εγγράφως και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών των Α.Ε. και των ΕΠΕ αποτελεί πρόταση του ΟΟΣΑ για την ελάφρυνση του διοικητικού βάρους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από την κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην υιοθέτηση της πρότασης του ΟΟΣΑ, να διασφαλίσει τη διαφάνεια στην εταιρική διακυβέρνηση και να καλύψει το κενό που θα προκύψει στα κρατικά έσοδα από την απώλεια των τελών δημοσίευσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα