Η Ελλάδα 37η στην ανταγωνιστικότητα

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2004 21:42

Η Φινλανδία παραμένει η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο για δεύτερη συνεχή χρονιά, ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι ΗΠΑ, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πιο ανταγωνιστικών χωρών, σύμφωνα με την έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2004-2005, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η Βρετανία «προήχθη» τέσσερις θέσεις καταλαμβάνοντας την 11η, η Εσθονία αναδεικνύεται η πιο ανταγωνιστική οικονομία μεταξύ των δέκα νέων μελών της Ε.Ε., ενώ συνεχίζεται η υποχώρηση της Ιταλίας στην 47η από την 26η θέση που κατείχε το 2001.

Η Ιαπωνία, στην ένατη θέση φέτος, από την 21η θέση το 2001 και η Κίνα βρίσκεται στην 46η θέση, έναντι της 44ης τον περασμένο χρόνο, με ανάμικτες επιδόσεις.

Η έκθεση συντάχθηκε κατόπιν έρευνας σε 8.700 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων σε 104 οικονομίες.

Στην 37η θέση η Ελλάδα

Στην 37η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας βρέθηκε η Ελλάδα το 2004, υποχωρώντας από την 35η θέση που είχε το 2003. Αμέσως μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Κύπρος, ενώ προηγούνται η Λιθουανία (36η), η Ιορδανία (35η), η Ταϊλάνδη (34η), η Σλοβενία (33η), η Μάλτα (32η), κ.α.

Οι σκανδιναβικές χώρες δείχνουν το δρόμο

«Οι σκανδιναβικές χώρες χαρακτηρίζονται από εξαιρετική μακροοικονομική διαχείριση, έχουν όλες δημοσιονομικά πλεονάσματα, πολύ χαμηλά επίπεδα διαφθοράς, οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε πλαίσιο το οποίο σέβεται τις συμβάσεις και τη νομοθεσία και ο ιδιωτικός τομέας τους βρίσκεται στην πρωτοπορία της τεχνολογικής καινοτομίας. Αυτές οι χώρες αποδεικνύουν ότι η υψηλή ανταγωνιστικότητα και η ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας των οικονομιών, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας, αποτελεί μία πολλαπλή πρόκληση, η οποία απαιτεί συνδυασμένη δράση σε πολλά μέτωπα», εκτιμά ο Αουγκούστο Λοπέζ-Κλάρος, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής στο Πρόγραμμα για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα