Apple: Υπερδιπλάσια κέρδη μετά τις υψηλές πωλήσεις του iPod

Στα ύψη η τιμή της μετοχής της
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2004 08:21

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη – υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών – εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο, η Apple Computer Inc., μετά την εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων του ψηφιακού music player, iPod, με αποτέλεσμα τα έσοδά της να αναρριχηθούν στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα εννέα ετών.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε 106 εκατ. δολ. ή 26 σεντς ανά μετοχή, από 44 εκατ. δολ. ή 12 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετιλή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις της Apple σημείωσαν αύξηση της τάξης του 37%, φθάνοντας στα 2,35 δισ. δολάρια. Οι φορτώσεις του iPod, πενταπλασιάστηκαν και αποτέλεσαν περίπου το 1/4 των συνολικών εσόδων της εταιρείας.

«Αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση των παρεγγελιών iPod, καθώς επίσης και η ζήτηση της νέας έκδοσης του iMac – του νέου υπολογιστή της εταιρείας – γεγονότα που θα εκτινάξουν τις πωλήσεις και τα κέρδη, υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών το τρέχον τρίμηνο», ανέφερεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

To ψηφιακό music player, παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της εταιρείας, Steve Jobs, τον Οκτώβριο του 2001, με αποτέλεσμα η μετοχή της Apple, να έχει φέτος, την τρίτη καλύτερη επίδοση, μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Standard & Poor's 500.

«Εχω εκπλαγεί. Δεν περίμενα τέτοια αποτελέσματα», ανέφερε ο Gene Munster, αναλυτής της Piper Jaffray & Co., στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Ο ίδιος αξιολογεί τη μετοχή της εταιρείας στο «outperform», παρά το ότι ο ίδιος δεν κατέχει μετοχές της Apple.

Η μετοχή της εταιρείας κέρδιζε 2,66 δολ., ποσοστό 6,7%, φθάνοντας στα 42,41 δολ. η μία, στη διευρυμένη – μετά τη συνεδρίαση – διαπραγμάτευσή τους, μετά από κέρδη 1,46 δολ. που σημείωνε νωρίτερα, φθάνοντας στα 39,75 δολ. η μία στο Nasdaq.

Οι μετοχές της Apple έχουν κερδίσει συνολικά φέτος, ποσοστό της τάξης του 86% και διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2000, όταν έκλεισαν στα 53,50 δολ. η μία.

Εξαιρουμένων κάποιων δαπανών, τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο ήταν 27 σεντς, έναντι – κατά μέσον όρο – πρόβλεψης για κέρδη 18 σεντς ανά μετοχή, 21 οικονομικών αναλυτών της Thomson Financial. Το τρέχον τρίμηνο τα κέρδη ανά μετοχή θα κυμανθούν από 39 έως 42 σεντς, σε πωλήσεις από 2,8 έως 2,9 δισ. δολ., σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι πωλήσεις του iPod, το τέταρτο τρίμηνο, αποτέλεσαν το 23% των συνολικών της εταιρείας, έναντι 7% που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ οι φορτώσεις ανήλθαν σε περίπου 2,02 εκατ. iPods. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε 537 εκατ. από 121 εκατ. δολ.

Τέλος, οι πωλήσεις των κομπιούτερ Macintosh διαμορφώθηκαν στο 1,23 δισ. από 1,2 δισ. δολ., που ήταν πριν από ένα χρόνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα