ΕΔΕ για τις διαρροές σχετικά με εμβάσματα βουλευτών

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 16:25
UPD:17:36
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, για τη διαρροή στοιχείων σχετικά με τους ελέγχους εμβασμάτων βουλευτών.

Η εντολή δόθηκε προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΓΔΕ.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άννα Ασημακοπούλου, τονίζοντας ότι πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες στους συκοφάντες. Όπως ανέφερε, πρέπει «να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι που διακίνησαν τις απίθανες διαρροές περί "τριών βουλευτών της Ν.Δ. με αδικαιολόγητα εμβάσματα στο εξωτερικό"».

Ποιοι βουλευτές ελέγχονται για εμβάσματα

Nωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τέλος στην ονοματολογία πολλών δημοσιευμάτων, ανακοινώνοντας πως για εμβάσματα στο εξωτερικό ελέγχονται οι βουλευτές Βασίλης Καπερνάρος, Βασίλης Κικίλιας και Μαρία Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι του βουλευτή Νίκου Σηφουνάκη και του κ. Καπερνάρου.

«Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ξεκαθαρίζει το το υπουργείο και συμπληρώνει πως η ΓΓΔΕ ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και «δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες».

«Συνεπώς», συνεχίζει, «και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή».

Σχετικά με την υπόθεση Κικίλια το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί τα εξής: «Ο κ. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας, πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας και τονίζεται ότι «πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά».

«Προς τούτο, θυμίζουμε ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 (27%) κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα. Η πλειοψηφία, συνεπώς, παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.

Β. Κικίλιας: Φορολογημένα, δηλωμένα και σε ελληνικές τράπεζες τα χρήματά μου

Έκπληκτος από τα δημοσιεύματα είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ανέφερε σε γραπτή του δήλωση πως τα χρήματά του προέρχονται από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες πολύ πριν την ενασχόληση του με την πολιτική (επαγγελματικό μπάσκετ, ιατρική), είναι φορολογημένα στο σύνολο τους, βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες και είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες του.

«Πορεύομαι με την τιμή και την υπόληψη μου, που κανένας δεν μπορεί και δεν δέχομαι να αμφισβητήσει» συμπλήρωσε, ενώ προειδοποίησε πως αν και δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί ένδικα μέσα, επειδή το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό, επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του.

Β. Καπερνάρος: Είμαι καθαρός

Για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του έκανε λόγο από την πλευρά του ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος, προαναγγέλλοντας μάλιστα την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη.

«Τελείωσαν τα ψέματα, προσφεύγω στην Δικαιοσύνη και θα γίνει επιτέλους γνωστό ποιοι και γιατί παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Αν ενόχλησαν οι διαρροές για ενδεχόμενη υποψηφιότητα μου στην Αθήνα, τους απαντώ ότι είμαι καθαρός και δεν με κρατάνε από πουθενά», επισήμανεο βουλευτής.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καπερνάρος, τον Φεβρουάριο του 2009, που δεν ήταν βουλευτής, έκανε αίτηση μέσω ελληνικής τράπεζας, εμβάσματος, με την σύζυγο του. «Τον Μάρτιο του 2009 (ένα μήνα μετά), τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα και με αυτά αγοράζω το σπίτι, στο οποίο διαμένω έως και τώρα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «το ποσό είναι απολύτως φορολογημένο».

Μ. Ρεπούση: Για λόγους σπουδών και υγείας τα εμβάσματα

Στη δική της ανακοίνωση, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση απαντά πως τα εμβάσματα στο εξωτερικό εστάλησαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων της.

Τονίζει ότι τα εμβάσματα καλύπτονται πλήρως από τις φορολογικές δηλώσεις της και ήδη έχει προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.

Ακόμη σημειώνει ότι αφού εξυπηρετήθηκαν οι ανάγκες των οικείων της, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα.

Σύγκληση της επιτροπής για το πόθεν έσχες ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής της Βουλής για το «Πόθεν Έσχες» ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τα δημοσιεύματα για μεταφορά 3,5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό από τρεις βουλευτές την περίοδο 2009-2012.

«Η προφανής σοβαρότητα του θέματος επιβάλλει την συνεδρίαση της επιτροπής αμέσως, με πρωτοβουλία του προέδρου της ή, αν αυτός κωλύεται, του αναπληρωτή του», αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Παπαδημούλης στον πρόεδρο της επιτροπής Γιώργο Καλαντζή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα