National Australia: Προς πώληση των τμημάτων σε Ιρλανδία και Β. Ιρλανδία

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2004 10:03

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, για την αγορά των τμημάτωντης μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστραλίας, National Australia Bank Ltd., στην Ιρλανδία και τη Βόρειο Ιρλανδία, εξέφρασαν επενδυτές, καθώς η δανείστρια επιδιώκει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, μετά την πρώτη μείωση των λειτουργικών της κερδών μέσα σε χρονικό διάστημα 12 ετών.

Η Lazard LLC, σύμβουλος της National Australia, έχει εκδώσει τα σχετικά έντυπα για την πώληση της National Irish Bank στο Δουβλίνο και της Northern Bank, στο Μπέλφαστ, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση της αγοράς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυστραλιανής τράπεζας, John Stewart, σε δήλωσή του. Η πώληση ενδέχεται να συνεισφέρει τρία δισ. δολ. Αυστραλίας (2,2 δισ. δολ.) στην National Australia Bank, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse First Boston.

Το Μάρτιο, η τράπεζα, αναγκάστηκε να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο, μετά τις απώλειες κατά την αγοραπωλησία νομισμάτων, ύψους 360 εκατ. δολ. Αυστραλίας, ενώ σταμάτησε να αγοράζει ίδιες μετοχές προκειμένου να προστατεύσει τα κεφάλαιά της, μετά την παρατήρηση των αρμοδίων αρχών, ότι η επάρκεια των κεφαλαίων της ή ο λόγος του κεφαλαίου προς τα περιουσιακά της στοιχεία, πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10%.

«Η πώληση, θα βοηθήσει την τράπεζα, να εκπληρώσει τους στόχους της Australian Prudential Regulation Authority», ανέφερε ο Rob Patterson, ο οποίος διαχειρίζεται 1,6 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές, με την Argo Investments Ltd., συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της National Australia.

Η τελευταία, εξαναγκάστηκε στην έκδοση μετοχών, προκειμένου να διατηρήσει το μέρισμα στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου, μετά την μείωση των λειτουργικών της κερδών, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Ο επικεφαλής της, είχε πει τον Ιούλιο, ότι τα κέρδη της το δεύτερο εξάμηνο, θα υποχωρήσουν κατά περίπου 1/4.

Οι μετοχές της National Australia έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 12%, μειώνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία κατά 5,7 δισ. δολ. Αυστραλίας, από τη στιγμή που ο Stewart είπε τον Ιούλιο, ότι το δεύτερο εξάμηνο τα καθαρά της κέρδη ενδέχεται να υποχωρήσουν σε ποσοστό της τάξης του 23%, αποτέλεσμα της αύξησης του ανταγωνισμού και του υψηλότερου κόστους λειτουργίας της.

Σήμερα, στις 2:34' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, οι μετοχές της τράπεζας σημείωναν άνοδο εννέα σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 27,17 δολ. Αυστραλίας η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα