Σόιμπλε: Θα χρειαστεί περιορισμένη χρηματοδότηση

Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2014 22:19
UPD:22:49
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Καθυστερήσεις στο ρυθμό υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος διαπιστώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εκτιμά ότι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα χρειαστεί περιορισμένη χρηματοδότηση.

«Κατά την έγκριση του δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος συμφωνήσαμε ότι στο τέλος της διάρκειάς του, τέλος του 2014, εάν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, που υποθέτω ότι υπάρχει, είμαστε διατεθειμένοι να το καλύψουμε με τη λήψη κι άλλων μέτρων, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα μέχρι τότε θα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα- και υπάρχουν μερικά ακόμη να κάνει στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD.

Όπως είπε, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει αυτά που θεωρεί αναγκαία η τρόικα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν «βλέπει» νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός: «Δεν βλέπω κούρεμα χρέους. Εδώ συμφωνώ πλήρως με τον έλληνα συνάδελφό μου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι ένας καλός υπουργός Οικονομικών».

«Θα έχουμε πιθανόν μια περιορισμένη χρηματοδοτική ανάγκη, αλλά ένα κούρεμα χρέους, όπως το κάναμε πριν από δύο χρόνια, δεν θα υπάρξει άλλη μια φορά», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, το οποίο ο δημοσιογράφος υπενθύμισε ότι ζητά ο κ. Στουρνάρας, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι αυτό θα ήταν ένα από τα στοιχεία ενός χρηματοδοτικού προγράμματος - επιμήκυνση ή ελάφρυνση επιτοκίων.

«Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο μέσο του έτους. Για αυτό - ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν χρειάζεται πρόγραμμα, αλλά κάτι τέτοιο το θεωρεί απαραίτητο. Σε αυτό επί της ουσίας δεν απέχουμε πολύ», κατέληξε.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα