Σύσκεψη για το πετρέλαιο στο υπουργείο Ανάπτυξης

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2004 16:33
UPD:17:22

Συνάντηση με φορείς της αγοράς καυσίμων -εκπροσώπους των εταιρειών πετρελαιοειδών και των διυλιστηρίων, ενώ αναμένονται καιεπαφές με τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων- θα έχει στις 6 το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, για τον καθορισμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου θα αρχίσει τελικά την προσεχή Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη, καθώς η συνεχής άνοδος των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές εκτιμάται πως θα έχει ως συνέπεια την αύξηση, έως και 30%, στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η μέση τιμή του πετρελαίου διεθνώς θα κυμανθεί στα 40 με 50 δολάρια το βαρέλι, προβλέποντας ότι, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό δεν θα είναι μεγάλες, αλλά θα επιδεινωθεί το ισοζύγιο πληρωμών.

Ο Συντονιστής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τη λογική της αδράνειας, και να πάρει μέτρα για την προστασία του καταναλωτή. Ο λαός δεν αντέχει τόσο μεγάλες αυξήσεις, που δεν αφορούν μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς θα έχουμε αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων».

H τιμή του αργού τραβά την ανηφόρα

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Ενεργείας της Ινδονησίας Πουρνόμο Γιουσγκιαντόρο προειδοποίησε ότι οι τιμές «θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν μέχρι το τέλος του μήνα, διότι αυξάνεται η ζήτηση» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/14/969460.htm .

Η ΕΚΤ έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών πετρελαίου στην ανάπτυξη της οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/14/969452.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα