Στήριξη στην... αμερικανική ανεργία βρήκαν οι ευρωαγορές

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 19:28
UPD:09/02/2014 16:46
SHUTTERSTOCK

Με τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη των τελευταίων επτά εβδομάδων έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές, λαμβάνοντας στήριξη από την αναπάντεχη πτώση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, ο γαλλικός CAC 40 βρέθηκε στο +0,95% και στις 4.228 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 έκλεισε στο +0,49% και στις 9.302 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε +0,21% στις 6.572 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 324,55 μονάδες.

Το κλίμα στις αγορές κρίθηκε ιδιαιτέρως θετικό από τους αναλυτές, καθώς, αν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας αναμένονταν καλύτερα, η εξέλιξη αποδόθηκε στις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Πρωταγωνιστής της ημέρα ήταν η ArcelorMittal, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,1%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη τέταρτου τριμήνου 2013, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στο ίδιο μοτίβο και οι EMS-Chemie Holding και Aperam, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά +4,2% και +14% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα η SBM Offshore, η οποία υποχώρησε κατά -14%, μετά την ανακοίνωση ότι πρώην υπάλληλος της προσπάθησε να αποσπάσει χρήματα απειλώντας την εταιρεία να αποκαλύψει πληροφορίες που σχετίζονται με την εν εξελίξει έρευνα για πιθανές πρακτικές ακατάλληλων πωλήσεων.

Στα μάκρο της ημέρας, κατώτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, καθώς σημειώθηκε πτώση -0,6% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης κατά 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, θετικά λειτούργησε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγελία κατά του προγράμματος απεριόριστων αγορών ομολόγων που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα (ΕΚΤ).

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας βλέπει «σημαντικούς λόγους ώστε να υποθέσει ότι (το πρόγραμμα) υπερβαίνει τις αρμοδιότητες νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και κατά τον τρόπο αυτόν διαρρηγνύει τις εξουσίες των κρατών μελών και παραβιάζει την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού (τους)».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs και της Royal Bank of Scotland, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι απίθανο να μπλοκάρει το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων, το επονομαζόμενο Outright Monetary Transactions (ΟΜΤ).

Υπό αυτά τα δεδομένα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 0,02 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,68%, ενώ πτώση στο 3,61% σημείωσε το αντίστοιχο ομόλογο της Ισπανίας και στο 3,72% εκείνο της Ιταλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα