Ερώτηση Παπαστάμκου στην Κομισιόν για την Αγροτική Ανάπτυξη

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2004 17:58

Ερώτηση προς την Επιτροπή, με αφορμή την πρόταση Κανονισμού της Επιτροπής για την Αγροτική Ανάπτυξη, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιος Παπαστάμκος.

O κ. Παπαστάμκος σημειώνει ότι η πρόταση Κανονισμού της Επιτροπής για την αγροτική ανάπτυξη, η οποία διεκδικεί κεντρική θέση στη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013, προσπαθεί να απαντήσει στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αφορούν άμεσα στο ήμισυ και πλέον του πληθυσμού της Ε.Ε. των «25».

Ο έλληνας ευρωβουλευτής θεωρεί σημαντική καινοτομία την «ομαδοποίηση» των υφισταμένων μέτρων χρηματοδότησης σε ένα ενιαίο χρηματοδοτικό και προγραμματικό μέσο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτροπής γεννά και εύλογα ερωτηματικά:

Ο κ. Παπαστάμκος ρωτά αν συνδυάζεται η σκοπούμενη απλοποίηση, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα που συνεπάγεται το ΕΤΑΑ με τα πολλαπλά επίπεδα σχεδιασμού, τα οποία, όπως προβλέπονται, θα αποδειχθούν δυσκίνητα και γραφειοκρατικά.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ παρατηρεί πως οι εδαφικές ενότητες και οι στόχοι που προβλέπονται στην πρόταση Κανονισμού δεν συμπίπτουν με τις αντίστοιχες της νέας πολιτικής της Συνοχής. Έτσι δεν εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της συνέργειας.

Αρκεί να τονισθεί ότι από τα 88,75 εκ. ευρώ μόνο τα 31,3 προορίζονται για περιοχές στόχου σύγκλισης. Το ποσό αυτό κρίνεται χαμηλό, σχολιάζει ο κ. Παπαστάμκος, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του υπαίθρου χώρου τους και του χαμηλού επιπέδου ανάπτυξής τους και ρωτά την Επιτροπή με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή αυτή και πώς θα γίνει η κατανομή μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Επίσης, στο Παράρτημα, γίνεται αναφορά στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου, τα οποία θα δικαιούνται μεγαλύτερης ενίσχυσης. Ποια όμως ορίζονται ως «μικρότερα νησιά του Αιγαίου;», ρωτά ο κ. Παπαστάμκος.

Επιπρόσθετα, στις επιλέξιμες περιοχές για ενισχύσεις βιώσιμης χρήσης αγροτικής γης περιλαμβάνονται και περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Οι περιοχές αυτές, ωστόσο, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% της έκτασης της χώρας. Εισημαίνεται όμως, ότι για χώρες με μεγάλη ακτογραμμή και πολλά νησιά το ποσοστό αυτό είναι χαμηλό.

Τέλος, τίθεται το ζήτημα της ενίσχυσης της πρώτης δάσωσης μη αγροτικής γης. Δεδομένου όμως ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα, η μη αγροτική γη ανήκει σε μεγάλο βαθμό στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Παπαστάμκος εκτιμά ότι το εν λόγω μέτρο θα έπρεπε να περιλαμβάνει και αυτήν την περίπτωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα