Ελαφρώς ανοδικά τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 15:41
UPD:15:43
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Ελαφρώς ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, με αφορμή την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγελία κατά του προγράμματος απεριόριστων αγορών ομολόγων που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα (ΕΚΤ).

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας βλέπει «σημαντικούς λόγους ώστε να υποθέσει ότι (το πρόγραμμα) υπερβαίνει τις αρμοδιότητες νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και κατά τον τρόπο αυτόν διαρρηγνύει τις εξουσίες των κρατών μελών και παραβιάζει την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού (τους)».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs και της Royal Bank of Scotland, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι απίθανο να μπλοκάρει το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων, το επονομαζόμενο Outright Monetary Transactions (ΟΜΤ).

Υπό αυτά τα δεδομένα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρεί κατά 0,02 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,68%, ενώ πτώση στο 3,61% σημειώνει το αντίστοιχο ομόλογο της Ισπανίας και στο 3,72% εκείνο της Ιταλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα