Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, προεξοφλώντας ότι η ανακοίνωση για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα κρύβει θετικά μηνύματα.
Συγκεκριμένα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 βρίσκεται στο +0,14% και στις 4.195 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 είναι στο +0,20% και στις 9.275 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει +0,10% στις 6.565 μονάδες.
Ο σύνθετος δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται κατά 0,38% στις 324 μονάδες.
Σε θετικό έδαφος κινούνται και τα αμερικανικά παράγωγα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην ανακοίνωση για τις νέες θέσεις εργασίας, εκτός γεωργικού τομέα, στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο, η οποία μπορεί να κάμψει τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η αγορά μπορεί να στηρίξει την περαιτέρω κερδοφορία της με βάση την αναπτυξιακή τροχιά που ακολουθεί η αμερικανική οικονομία.
Πρωταγωνιστής της ημέρα είναι η ArcelorMittal, η οποία ενισχύεται κατά 4,2%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη τέταρτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στο ίδιο μοτίβο και οι EMS-Chemie Holding και Aperam, οι οποίες ενισχύονται κατά 3,3% και 9,1%, αντίστοιχα.
Στον αντίποδα βρίσκεται η SBM Offshor, η οποία υποχωρεί κατά 16%, μετά την ανακοίνωση ότι πρώην υπάλληλός της προσπάθησε να αποσπάσει χρήματα απειλώντας την εταιρεία να αποκαλύψει πληροφορίες που σχετίζονται με την εν εξελίξει έρευνα για πιθανές πρακτικές ακατάλληλη πωλήσεων.
Στα μάκρο της ημέρας, κατώτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, καθώς σημειώθηκε πτώση 0,6% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 2,4% τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, ανασταλτικά λειτουργεί και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγελία κατά του προγράμματος απεριόριστων αγορών ομολόγων που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα (ΕΚΤ).
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας βλέπει «σημαντικούς λόγους ώστε να υποθέσει ότι (το πρόγραμμα) υπερβαίνει τις αρμοδιότητες νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και κατά τον τρόπο αυτόν διαρρηγνύει τις εξουσίες των κρατών μελών και παραβιάζει την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού (τους)».