Τρισέ: Kίνδυνοι για την οικονομία από την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2004 13:35
UPD:13:42

Η ξέφρενη κούρσα των τιμών του μαύρου χρυσού εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Είναι γεγονός ότι οι αβεβαιότητες πληθαίνουν λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου και των ερωτηματικών για τη μελλοντική τους πορία», δήλωσε ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στο Βερολίνο.

Στα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε στο 2,1% σε ετήσια βάση και «θα συνεχίσει να μεγεθύνεται με αυτό το ρυθμό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Η ΕΚΤ το Σεπτέμβριο προέβη στην εκτίμηση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,9% φέτος και κατά 2,3% στο επόμενο έτος.

Στη μηνιαία έκθεσή της για τον Οκτώβριο 2004, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απεύχεται «δεύτερο γύρο» πληθωριστικών επιπτώσεων στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Ευρωζώνης - που επιβαρύνθηκε με 60 μονάδες βάσης από την πορεία του «μαύρου χρυσού» στο δεύτερο τρίμηνο 2004 - δεν θα μειωθεί κάτω από 2% μέχρι το τέλος του έτους, αλλά αναμένεται να το καταφέρει το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα