DailyFx.gr: Τι περιμένουμε από τον Ντράγκι σήμερα; (updated 14:50)

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 14:50
UPD:28/02/2014 12:47

Updated 14:50

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει το βασικό επιτόκιο στο 0.25%, το EUR/USD δέχεται πιέσεις προς το 1.3500. Πλέον όλα τα φώτα στρέφονται στο Μάριο Ντράγκι και τα όσα θα πει στις 15:30.

Τι περιμένουμε να ακούσουμε από τον κεντρικό τραπεζίτη;

Ο Μάριο Ντράγκι έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα όσο κανείς άλλος κεντρικός τραπεζίτης, με τα φώτα να πέφτουν ξανά επάνω του λόγω της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ αλλά και της συνέντευξης τύπου που θα ακολουθήσει. Η σημερινή συνεδρίαση θεωρώ πως είναι εξαιρετικά σημαντική για την χάραξη της πολιτικής «αφύπνισης» του πληθωρισμού της Ευρωζώνης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε χαμηλά 4 ετών στο 0.7%.

Τo σημαντικότερο ερώτημα παραμένει το αν η ΕΚΤ θα κρατήσει το βασικό επιτόκιο στο 0.25% ή θα το περιορίσει ακόμη περισσότερο. Οι αναλυτές σε ποσοστό 94% πιστεύουν ότι δεν είναι αυτή η συνεδρίαση που θα φέρει άλλη μια περικοπή, ωστόσο τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε μετά την απρόσμενη περικοπή στη συνεδρίαση του περασμένου Νοεμβρίου.

Ωστόσο είναι δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να δείξει ότι βαδίζει στο πνεύμα μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Η παύση στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ είναι το στοιχείο που δείχνει να επικεντρώνεται η αγορά. Η ανάσχεση των αγορών ομολόγων, που μέχρι πρότινος έπαιρναν χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό του SMP (πρόγραμμα επαναγορά τίτλων), υπολογίζεται ότι θα προφέρει στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα περί τα 175 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογίσουμε ότι και η Bundesbank που είναι από του επικριτές του SMP έχει βάλει στο στόχαστρο το συγκεκριμένο μηχανισμό με την αιτίαση του χαμηλού πληθωρισμού, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα υπάρξουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η απόφαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 14:45, και η συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι την οποία θα μεταδίδουμε LIVE από τη ροή ειδήσεων του www.dailyfx.gr θα ξεκινήσει στις 15:30.

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς