Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του ελλείμματος στο γ' τρίμηνο

Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 13:01
UPD:13:03
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Το κυβερνητικό έλλειμμα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο τον Σεπτέμβριο, κοντά στο επίσημο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat.

To εποχικά προσαρμοσμένο έλλειμμα μειώθηκε στο 3,1% του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, από 3,3% κατά το β' τρίμηνο και κάτω από το 3,4% του α' τριμήνου του 2013.

Το 3,1% είναι το μικρότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2008, όταν είχε διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ.

Η συρρίκνωση του ελλείμματος προέρχεται από την αύξηση των συνολικών εσόδων στο 47,1% του ΑΕΠ, από 46,9% το προηγούμενο τρίμηνο, με το συνολικό επίπεδο των δαπανών να παραμένει αμετάβλητό στο σε 50,2%.

Η ζώνη του ευρώ ανακάμπτει σταδιακά από την χειρότερη ύφεση από την ημέρα της δημιουργίας του ευρώ το 1999, η οποία προκλήθηκε από την κρίση χρέους των αδύναμων χωρών της περιοχής.

Η απότομη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην αγορά κρατικών ομολόγων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα