ΙΒΜ: Στο 1,8 δισ. δολ. τα καθαρά κέρδη το γ' τρίμηνο

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 08:07

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ αύξηση από 1%, εμφάνισαν το τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κομπιούτερ στον κόσμο, International Business Machines Corp. (ΙΒΜ), μετά τα έξοδα για συνταξιοδοτήσεις. Οι πωλήσεις των server και της παροχής υπηρεσιών κομπιούτερ, αυξήθηκαν.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στο 1,8 δισ. δολ. ή 1,06 δολ. ανά μετοχή, έναντι 1,79 δισ. δολ. ή 1,02 δολ. ανά μετοχή κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,9%, φθάνοντας στα 23,4 δισ. δολ, σύμφωνα με ανακοίνωση της IBM. Εξαιρουμένων των εξόδων για συνταξιοδοτήσεις, τα κέρδη της εταιρείας υπερέβησαν τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Η IBM, της οποίας η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει από φθηνούς διαμετακομιστές (server) μέχρι τους ακριβότερους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γνωρίζει την καλύτερη ανάπτυξη από τις δαπάνες στον κλάδο της τεχνολογίας από το 2000, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Mark Loughridge, ο οποίος σχολίασε ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα αύξησης πωλήσεων και κερδών, περιορίζοντας έτσι τις ανησυχίες ότι η ζήτηση ενδέχεται να υποχωρήσει. Η ΙΒΜ εμφάνισε υψηλότερα έσοδα στα τρία και κύρια τμήματα των δραστηριοτήτων της.

Οι μετοχές της, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 7,3% φέτος, κέρδιζαν 2,28 δολ, φθάνοντας στα 88,30 δολ. η μία, στη διευρυμένη - μετά τη συνεδρίαση - διαπραγμάτευσή τους. Νωρίτερα, σημείωναν άνοδο 1,07 δολ. φθάνοντας στα 85,92 δολ. η μία στο New York Stock Exchange.

Με χρηματιστηριακή αξία 142 δισ. δολ., η ΙΒΜ είναι η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, μετά την Microsoft Corp. Η αύξηση των δαπανών στον κλάδο είναι περίπου 4% με 5%, σύμφωνα με τον Loughridge.

«Οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ και οι προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ενδέχεται να μην περιορίσουν τόσο όσο προβλεπόταν τις δαπάνες», ανέφερε ο Jim Grossman, διαχειριστής κεφαλαίων στον κλάδο της τεχνολογίας, με την Thrivent Financial.

«Η ΙΒΜ παρουσίασε στοιχεία, τα οποία δεν είναι τόσο άσχημα», ανέφερε ο Grossman. Και συμπλήρωσε: «Προετοίμαζα τον εαυτό μου για τα χειρότερα. Τώρα νοιώθω ανακούφιση».

H Thrivent διαχειριζόταν 64 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων 554.330 μετοχών της ΙΒΜ μέχρι τον Ιούνιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα