Ν. Κορέα: Μείωση του δείκτη ανεργίας μετά από οκτώ μήνες

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 08:42

ΜΕΙΩΣΗ, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, καθώς δημιουργήθηκαν θέσεις μερικής απασχόλησης σε καταστήματα και εστιατόρια εν όψει του τριημέρου της εθνικής εορτής, σημείωσε η ανεργία στη Ν. Κορέα τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης, υποχώρησε στο 3,5% από 3,6% που ήταν τον Αύγουστο (εποχιακώς προσαρμοσμένος), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Αυτό είναι και το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε η ανεργία στη χώρα από τον Ιανουάριο που είχε υποχωρήσει για πρώτη φορά.

Η χαμηλότερη ανεργία ενδέχεται να αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών της Ν. Κορέας και τις δαπάνες τους, βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε από τα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Οκτωβρίου.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις μείωση της ανεργίας, σημάδι ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι χειρότεροι», ανέφερε ο Lee Sang Jae, οικονομικός αναλυτής στην Hyundai Securities Co. στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Βέβαια θα είναι ανώριμο να πει κανείς ότι ο δείκτης ανεργίας θα υποχωρήσει κι άλλο, καθώς η εσωτερική ζήτηση δεν έχει ακόμη ανακάμψει».

Ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας σημείωνε άνοδο 1,5%, φθάνοντας στις 861,04 μονάδες, στις 9:11' π.μ., ώρα Σεούλ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα