Ανοικτό το ενδεχόμενο συμπληρωματικών μέτρων για τη συγκράτηση του πετρελαίου θέρμανσης

Συνάντηση Καραμανλή με Αλογοσκούφη - Σιούφα
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 11:33

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα θέματα που θα συζητηθούν στο Euro Group και στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN), αλλά και για τον προϋπολογισμό του 2005.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με το πετρέλαιο θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι ενδέχεται να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα συγκράτησης των τιμών του, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός, πρόσθεσε, είναι φιλόδοξος και έχει τις δυσκολίες του, όπως κάθε άλλος προϋπολογισμός, προβλέπει αυξημένες σε σχέση με το 2004 κοινωνικές δαπάνες, αυξημένα έσοδα και συγκράτηση των ελαστικών δαπανών.

Τιμές πετρελαίου

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει δύο πρωτοβουλίες.

Η μια αφορά στη συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να περιοριστούν τα περιθώρια κέρδους και η άλλη στην μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Είμαστε, πρόσθεσε, στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρά το γεγονός αυτό, συζητάμε όλες τις επιλογές λαμβανομένων υπόψη και των αναγκών του προϋπολογισμού. Ξεκινάμε τον προϋπολογισμό σε μια ρεαλιστική βάση για τα ελλείμματα, έχουμε βάλει όλες τις δαπάνες και έχουμε κάνει συντηρητικές εκτιμήσεις για τα έσοδα. Θα προσεγγίσουμε τους στόχους, είπε ο υπουργός. Σε ερωτήσεις δε σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι λήψης εκτάκτων μέτρων είπε ότι αυτό θα το δούμε στην πορεία.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η παράταση η οποία δόθηκε ως το τέλος Νοεμβρίου 2004 για την εξόφληση ληξιπροθέσμων χρεών έγινε μετά από αίτημα πολλών επιχειρηματιών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προλάβαιναν να ενταχθούν στο μέτρο κυρίως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα