Οι τράπεζες «ωθούν» σε συγχωνεύσεις

Όμιλος Πειραιώς: Προβλέπει μεγάλα επιχειρηματικά deals έως το καλοκαίρι - Χρηματοδοτήσεις μόνο σε βιώσιμα σχήματα
Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2014 07:00
UPD:07:04

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιβαρύνθηκε με περίπου 12 δισ. νέα «κόκκινα» δάνεια στη διάρκεια του 2013, ανεβάζοντάς τα συνολικά σε 67 δισ. ευρώ.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Μεγάλα επιχειρηματικά deals και μάλιστα έως το καλοκαίρι προβλέπει η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω συγχωνεύσεων που «υπαγορεύονται» από την ίδια την αγορά.

Η ανάγκη μείωσης του λειτουργικού κόστους, η δημιουργία οικονομιών κλίμακος και η διευκόλυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις και ισχυρότερα σχήματα, επισημαίνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

Υπό το πρίσμα της αλλαγής του επιχειρηματικού χάρτη, σε μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει με ενεργό ρόλο των τραπεζών, η αγορά αναμένει την ανάδειξη νέων σχημάτων, τα οποία θα προκύψουν από συνενώσεις δυνάμεων, είσοδο νέων επενδυτικών κεφαλαίων και σαφώς από την εξυγίανση που λαμβάνει χώρα σε κλάδους και επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό.

Η παρέμβαση των τραπεζικών ομίλων είναι καίρια και θα γίνει εντονότερη το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο μιας πιο δυναμικής διαχείρισης των επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων.

Οι υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος -είναι ενδεικτικό ότι ο διοικητής Γιώργος Προβόπουλος έχει επανειλημμένως αναφερθεί σε ισχυρότερα και μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα-, όπως και η αναγκαιότητα του ίδιου του τραπεζικού συστήματος να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση του βιώσιμου και ανταγωνιστικού κομματιού της οικονομίας, δείχνουν το δρόμο, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Αντωνιάδης, απαντώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη σε ερώτηση της «Ν», για τα μειωμένα επίπεδα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τόνισε ότι οι τράπεζες δεν αρνήθηκαν χρηματοδοτήσεις σε καλές επιχειρήσεις που έχουν πραγματικές προοπτικές βιωσιμότητας.

«Δεν αρνηθήκαμε χρήματα σε εξαγωγείς και σε καινοτόμες επιχειρήσεις, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι τράπεζες διαχειρίζονται καταθέσεις και όχι προσωπικό πλούτο. Σε πολλές περιπτώσεις οι αναδιαρθρώσεις δανείων έρχονται νομοτελειακά, αλλά δεν μπορούμε να μην εξετάσουμε και εάν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που υποβάλλουν τέτοια αιτήματα έχουν αναδιαρθρώσει τις εταιρείες τους, ακόμα και τον τρόπο ζωής τους».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Η συμμετοχή των επιχειρηματιών στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων αναδεικνύεται ως κρίσιμο μέρος της διαδικασίας, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, και καθορίζει εν πολλοίς και τη στάση των τραπεζών.

Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, η αδράνεια, παρελκυστικές τακτικές ή η άρνηση συμμετοχής με ίδια μέσα οδηγούν σε σκλήρυνση της στάσης των πιστωτριών τραπεζών, όπως διαφαίνεται στις πρόσφατες επαφές με επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

Ερωτώμενος αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων, ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε ότι αυτό είναι συνάρτηση αφενός της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων και αφετέρου της διατήρησης σταθερού κλίματος στην οικονομία.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η ελληνική οικονομία αναδομείται, δεν πρέπει να τρέχουμε για να συναντήσουμε αυτό που αφήσαμε πίσω, τις ψευδαισθήσεις δηλαδή ενός μη πραγματικού πλούτου».

Ανάσχεση των επισφαλειών

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι από την άνοιξη του 2013 έχει σημειωθεί ανάσχεση της δυναμικής των κόκκινων δανείων και εκτίμησε ότι η τάση θα συνεχιστεί και στο σύνολο του 2014.

Η ενεργότερος διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων αποτελεί κεντρική δραστηριότητα των τραπεζικών ομίλων και ήδη έχει ξεκινήσει η δραστηριότητα των υπερδιευθύνσεων που αναλαμβάνουν συνολικά τις εργασίες εντοπισμού, διαχείρισης και αναδιάρθρωσης οφειλών.

Το τραπεζικό σύστημα επιβαρύνθηκε με περίπου 12 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια στη διάρκεια του 2013, ανεβάζοντας τον όγκο των επισφαλειών σε τουλάχιστον 67 δισ. ευρώ. Εκτιμήσεις από πλευράς των τραπεζών, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, φέρουν το δείκτη καθυστερήσεων στο 31% το Δεκέμβριο, έναντι 29,3% που ήταν στα τελευταία επίσημα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου.

Οι τράπεζες καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια για «κατά μέτωπο» αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο παραμένει οξύτατο, παρά τη διαπίστωση ότι τα δύο τελευταία τρίμηνα τα νέα επισφαλή δάνεια είναι λιγότερα, αφού ήδη ο όγκος των «κόκκινων» δανείων είναι υψηλός, ενώ περίπου 35 δισ. ευρώ ακόμη είναι στον προθάλαμο της καθυστέρησης και είναι ήδη δύο μήνες πίσω στην αποπληρωμή.

Η υπερδιεύθυνση σε κάθε τράπεζα θα αναλάβει συνολικά, έχοντας και τη σχετική ανεξαρτησία, τη διαχείριση, από τη διαπίστωση της καθυστέρησης, την αναδιάρθρωση όπου χρειάζεται και το recovery, με την αξιοποίηση διεθνών πρακτικών που μέχρι στιγμής δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και «εργαλείων» για τα οποία ενδέχεται να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση.

Τουρισμός

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλο Αντωνιάδη, ο τουρισμός είναι ήδη ένας κλάδος που προσελκύει τη συμμετοχή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε συζητήσεις με funds για τη χρηματοδότηση τουριστικών συνεργειών και επενδύσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Τουρισμός θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Αντωνιάδης.

Σε σύσταση bad bank προχωρεί η Εθνική

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες τη σύσταση νέας Μονάδας Εταιρικών Πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης, με επικεφαλής το γενικό διευθυντή Πέτρο Φουρτούνη, ο οποίος θα αναφέρεται στο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, γενικό διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων του Ομίλου, Παύλο Μυλωνά.

Σκοπός της νέας μονάδας, ο σχεδιασμός της οποίας έγινε με τη στήριξη εξειδικευμένων συμβούλων από την εταιρεία McKinsey & Company, είναι η βέλτιστη διαχείριση δανείων που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις πρακτικές αντίστοιχων μονάδων, που λειτουργούν σε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους της Ευρώπης.

Η νέα μονάδα θα στοχεύσει, μέσω της συνεργασίας τράπεζας και επιχειρήσεων, στην υλοποίηση αποτελεσματικών προγραμμάτων αναδιάρθρωσης που θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Οπως επισημαίνεται από την Εθνική, η επιτυχία του εγχειρήματος θα ωθήσει στην κερδοφορία της τράπεζας μέσω της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των επισφαλειών.

Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η εξυγίανση και η στήριξη κλάδων της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων στην κρίσιμη φάση της ανάκαμψής τους.

Η Μονάδα Εταιρικών Πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης θα επικεντρωθεί, σε πρώτη φάση, σε μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε επιλεγμένα χαρτοφυλάκια μεγάλων επιχειρήσεων.

Η μονάδα θα πλαισιωθεί με επιλεγμένα στελέχη, με βάση τις γνώσεις, την εμπειρία και την εξειδίκευσή τους στη διαχείριση ειδικών και πολύπλοκων δανείων ενώ παράλληλα, η τράπεζα προβαίνει στην ενίσχυση του τρόπου λειτουργίας της υφιστάμενης Μονάδας Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής, με στόχο αντίστοιχο με αυτόν της νέας μονάδας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΛΛ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα