Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν στο «κόκκινο», καθώς η ψυχολογία των επενδυτών χτυπήθηκε από τα αδύναμα στοιχέια του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τα οποία αναζωπύρωσαν του φόβους για αποπληθωρισμό.
Ο δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε 0,28% χαμηλότερα, τελειώνοντας τον πρώτο μήνα του έτους με πτώση 2%, σημειώνοντας τον πρώτο πτωτικό μήνα από τον Αύγουστο αλλά και τον χειρότερο Ιανουάριο από το 2010. Ο FTSE 100 έκλεισε επίσης με απώλειες τον Ιανουάριο, στην πρώτη μηνιαία πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.
Σε ότι αφορά τις ημερήσιες αποδόσεις, ο βρετανικός δείκτης υποχώρησε 0,43%, ο DAX σημείωσε πτώση 0,71%, ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,34%, ενώ στο –0,44% και στο +0,04% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ και ο FTSE MIB.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ συνέχισε να μειώνεται περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, καθώς η ανεργία της περιοχής παρέμεινε κολλημένη στο 12% το Δεκέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,7% ετησίως τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat - κάτω από το 0,9% που αναμενόταν από τους οικονομολόγους.
Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei ήταν ο χειρότερος σε αποδόσεις δείκτης τον Ιανουάριο με απώλειες άνω του 8%, καταγράφοντας και τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από το 2012. Οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του μήνα, ενώ στο υπόλοιπο των ασιατικών αγορών η εικόνα ήταν σχεδόν αμετάβλητή, με τις αγορές της Κίνας και της Νότιας Κορέας να παραμένουν κλειστές λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.
Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία απογοήτευσαν καθώς μειώθηκαν κατά 2,5% τον Δεκέμβριο έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,2%. Στη Γαλλία οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 0,1% το Δεκέμβριο, αλλά κατάφεραν να νικήσουν τις εκτιμήσεις της αγοράς για πτώση 0,4%. Οι τιμές παραγωγού στη χώρα παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 0,2% μηνιαίως το Δεκέμβριο.
«Οι αγορές ήταν έτοιμες για διόρθωση», όπως σημειώνει ο Κρίστιαν Στόκερ, στρατηγικός αναλυτής της UniCredit Bank. Όπως προσθέτει, αυτή την εβδομάδα, είδαμε συγχρονισμένη μεταβλητότητα στις αγορές, με πολύ ασθενή νομίσματα και απογοητευτικά στοιχεία παραγωγής από την Κίνα. Χρειάζεται να δούμε αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών στην Ευρώπη για να δοθεί περαιτέρω σημαντική ώθηση στις τιμές των μετοχών, όπως καταλήγει.