Παραπομπή της Ελλάδας για μη μεταφορά στο εθνικό Δίκαιο κοινοτικών οδηγιών

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 18:13

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη μη μεταφορά στο εθνικό της Δίκαιο της δεύτερης κοινοτικής οδηγίας σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης του παράνομου χρήματος, καθώς και δυο οδηγιών που αφορούν το περιθώριο φερεγγυότητας των επιχειρήσεων ασφάλισης ζωής και ασφάλισης ζημιών.

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από την Ελλάδα να άρει την υποχρέωση, την οποία επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να ασκήσουν δραστηριότητα ασφάλισης αυτοκινήτων, να προσχωρούν στην «Ένωση ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδας».

Η δεύτερη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομου χρήματος εκδόθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2001. Τα κράτη μέλη είχαν συμφωνήσει τότε να μεταφέρουν τη συγκεκριμένη οδηγία στο εθνικό δίκαιο το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου 2003. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή μέτρα που αποσκοπούν στη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, παρά την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης το Φεβρουάριο του 2004. Οι υπόλοιπες χώρες που είχαν λάβει αιτιολογημένη γνώμη είτε κοινοποίησαν τη μεταφορά της οδηγίας, είτε ενημέρωσαν την Επιτροπή σχετικά με την πρόοδό τους. Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η Ελλάδα ούτε πληροφόρησε την Επιτροπή για το βαθμό προόδου της μεταφοράς, ούτε υπέβαλε χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση των απαραίτητων μέτρων, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να αποφασίσει την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εξάλλου, η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας για τη μη μεταφορά των οδηγιών 2002/12/ΕΚ και 2002/13/ΕΚ σχετικά με το περιθώριο φερεγγυότητας για τις επιχειρήσεις ασφάλισης ζωής και ασφάλισης ζημιών. Οι οδηγίες αυτές έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο το αργότερο έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2003.

Παράλληλα, η Κομισιόν απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα κρίνοντας ότι η χώρα μας επιβάλλει στις εταιρείες οι οποίες ασκούν στην Ελλάδα δραστηριότητες ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων, υποχρέωση προσχώρησης στην « Ένωση ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος» (η οποία δεν προβλέπεται στις οδηγίες για την πρωτασφάλιση εκτός της ασφάλειας ζωής).

Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η υποχρέωση προκαλεί κίνδυνο παρεμπόδισης ή αποθάρρυνσης της εισόδου, στην ελληνική αγορά, ασφαλιστικών εταιρειών από άλλα κράτη μέλη, και επομένως μπορεί να περιορίσει τον ανταγωνισμό όσον αφορά τις τιμές και την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ευρύτερη επιλογή ασφαλιστικών εταιρειών. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι έλληνες ασφαλισμένοι να υποχρεώνονται να πληρώνουν ακριβότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα